Кръговата икономика е нов начин на мислене

Снимка: europa.eu


Сигурно всеки е чувал за "кръгова икономика", но не всеки си дава сметка, какво е това. А всъщност я практикува ежедневно - като споделя превоз с други хора, като събираме отпадъци разделно, като не се презапасява с храна или дрехи, които след това бързо изхвърля. Целта на кръговата икономика, към която се стреми ЕС, е максимално дългото използване на продуктите и природните ресурси. Досегашният икономически модел разчиташе на агресивно добиване и използване на ресурсите за производство на продукти, които след употреба се превръщат в боклук.

"Продуктите, които използваме, би трябвало да могат да се използват поне от още един човек след нас. Трябва ли да изхвърляме мобилния телефон, само защото батерията му трябва да се зарежда по-често? Моят телефон е капсулиран, така че не мога дори да сменя батерията", дава пример вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс, отговорен за Зелената сделка.

Поправка на повредени електроуреди, повторно използване на дрехи - това са малките примери от ежедневието, които трябва да се превърнат в практика в ЕС. Всяка година всеки европейски гражданин изхвърля средно по 11 килограма дрехи. Затова Еврокомисията настоява облеклата да бъдат по-трайни и произведени от рециклирани материали. А производителите да поемат цялата отговорност за процеса от производството до изхвърлянето им. Всичко извън хранителни продукти и лекарства подлежи на поправка или повторна употреба, смята Европейската комисия. "Хората се умориха да купуват електропродукти, които се развалят веднага щом гаранцията изтече. Умориха се да купуват дрехи, които само след няколко изпирания не стават повече за носене. Умориха се да бъдат част от проблема, а искат да са част от решението. Нашето предложение за кръгова икономика им помага да се превърнат в решението", казва еврокомисарят по околна среда Виргиниус Синкевичус.

А комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс допълва: "Социологическо проучване показа, че 86 процента от гражданите искат да имат информация за продължителността на живота на продуктите, които купуват. 82 процента казват, че им е трудно да намерят такава информация, включително дали даден продукт може да бъде поправен. Затова днес предлагаме нови правила в полза на потребителите."

А именно - преди закупуването на даден продукт всеки клиент да има правото да получи информация за продължителността на продукта и възможностите за неговата поправка. Рейндерс също дава конкретен пример: "Ако си купите нов лаптоп, търговецът трябва да Ви информира за гаранцията на лаптопа - дали е 3, 5 или повече години. Ако няма гаранционно обслужване, пак трябва да знаете, преди да купите лаптопа. Освен това искаме търговецът да Ви даде информация за това, къде и как бихте могли да поправите Вашия лаптоп, ако се наложи, какви резервни части Ви трябват и кой трябва да ги достави. Тази информация трябва да има всеки потребител преди покупката на каквато и да е стока."

Европейските потребители с право очакват по-екологични и по-дълготрайни продукти, смята комисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон: "По-голяма устойчивост и ефективност на продуктите означава и устойчивост на веригите на доставка, които по време на пандемията бяха нарушени. Можем да използваме потенциала на общия пазар, А по-голямата устойчивост и ефективност на продуктите, например в строителния и текстилния сектор ще генерира висококвалифицирани работни места в цяла Европа."

Кръговата икономика предлага решение чрез удължаване и затваряне на жизнения цикъл на продуктите - суровините да се използват отново и отново, което да доведе до по-малко потребление на енергия, минимално изхвърляне на отпадъци и значително по-малко замърсяване, обобщава вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс: "Време е да сложим край на модела "вземи, купи, счупи и изхвърли". Нека подкрепим кръговата икономика, защото тя е бъдещето. Тя е в интерес на потребителите, на опазването на околната среда, на нашата климатична политика. И не на последно място - тя спестява пари. Колкото по-малко купувате, толкова по-малко пари харчите. И толкова по-малко енергия потребявате. Колкото по-малко енергия потребявате, толкова по-малко пари влизат в джоба на Путин. Мисля, че това е една добра сделка."

Идеята на Европейската комисия има и критици, които сравняват кръговата икономика с плановата икономика. Според тях въвеждането на правила за всеки продукт на практика е невъзможно, а бюрокрацията би нараснала неимоверно. Но преди да заживеем в кръгова икономика, трябва да изчакаме одобрението на Европейския парламент и лидерите на 27-те.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!