Удобство за потребителите и по-малко електронен боклук

Европейският парламент иска общо зарядно устройство

Годишно генерираме до 13 хиляди тона безполезни електронни отпадъци

Снимка: Alexis HAULOT © European Union 2020 - Source : EP


Различните зарядни устройства за мобилни телефони и други електронни уреди скоро ще останат в историята. Съществуването им е не само неудобство за потребителите, но води и до купища електронни отпадъци. Затова и Европейският съюз възнамерява да въведе единен стандарт за зареждащи устройства. 

Идеята е отпреди 10 години, а целта е да има единен стандарт при производството на зареждащи устройства, които да се използват за максимално много електронни устройства. Така хем ще е по-удобно за всички, хем ще пазим и околната среда, без да пречим на инвестициите, каза евродепутатът Андрей Ковачев, член на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите:

"Идеята е USB-C да бъде стандартът... ЕП иска след над 10-годишно забавяне единен стандарт, който да се използва за максимален брой малки и средни мобилни устройства- мобилни телефони, таблети, електронни четци, лаптопи, цифрови фотоапарати, слушалки, преносими конзоли, клавиатури, мишки, екрани, принтери, преносими високоговорители, навигация, цифрови  радиостанции, смарт часовници, гривни за следене на здравни показатели, устройства за лична хигиена, електронни играчки. Работим в две посоки- да бъде по-удобно за гражданите, по-малко да има отпадък в околната среда, но по никакъв начин да не се затруднява иновацията... Ще бъде възможно най-накрая да предоставим това облекчение за всички нас, за да не се случва да имаме километри километри кабели във всяко домакинство - това вече ще остане в миналото". 

Ползата от въвеждането на универсално зарядно устройство би трябвало да е огромна, категоричен е Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители":

"Всяко домакинство има вероятно поне десетина устройства, които трябва да бъдат зареждани. Когато всеки производител има своя формат на накрайник за зарядно, тогава, ако имам 10 устройства, трябва да имам поне 10 зарядни... Когато това бъде универсализирано, ние ще можем да ползваме едно зарядно за всичките си устройства. Освен изгодата за околната среда, затова, че няма да се произвеждат толкова много излишни стоки, за нас също животът ще е по-лесен- няма да ни се налага да помним кой кабел за какво е, когато си забравите зарядното някой винаги ще ви даде подходящо..." 

Всеки един от нас се е сблъсквал с този проблем - на работа, вкъщи, когато пътуваме. Имаме много зарядни, голяма част от които не ползваме, заяви докладчикът Алекс Аджус Салиба- Малта

"Това е проблем, който всеки човек изпитва - когато пътуваме се налага да носим по 2-3-4 различни зарядни за нашите устройства. Нашите потребители ще имат възможност да купят устройство без зарядно, без това да е пречка. В същото време това ще бъде много полезно за запазването на природата. Годишно генерираме 11-13 хиляди тона електронни отпадъци - безполезни отпадъци. Вкъщи, от всеки 3 зарядни, които получаваме от различни устройства, 1 от тях дори не е разопаковано, защото е безполезно и няма да се използва. Ето защо дискусията е толкова важна. От една страна не искаме да забавяме иновациите, защото е много важно те да се разрастват, особено ако става дума за технологията за безжично зареждане. Но в същото време е много важно, че потребителите няма да са натоварени с това да се налага да купуват тези безполезни зарядни.  Резултатът от това ще бъде, че ще произвеждаме по-малко електронни отпадъци, защото хората ще ползват 1 зарядно за различни устройства. Също така директно ще помагаме на природата." 

Членовете на ЕП искат етикетите на новите устройства да съдържат ясна информация относно възможностите за зареждане, както и дали даден продукт включва зарядно устройство. Тъй като безжичното зареждане се използва все повече, искат и Европейската комисия да представи стратегия до края на 2026 г., която да позволи на всички нови продукти за зареждане да работят съвместно. Целта е да се избегне нова фрагментация на пазара, да продължи намаляването на отпадъците за околната среда, да се гарантира, че решенията за зареждане са удобни за потребителите и да се избегне така нареченият ефект на "заключване", създаден от зависимостта на потребителя от един производител.

Парламентът започва преговори за общо зарядно устройство с правителствата на Европейския съюз за окончателния вид на законодателството. Идеята е колкото може по-скоро то да бъде факт, допълни  евродепутатът Андрей Ковачев

"Влизаме в процеса на триалог, където ще се види дали всички тези устройства ще бъдат включени или някои от тях няма да попаднат в рамките на законодателството. Най-важното е мобилните телефони. За нас е важно да бъде възможно за крайния потребител най-лесно да разбере, когато си купи някакво устройство, дали то със зарядно или без него се предлага на пазара и то да е универсално, да може да се ползва за най-разлинчи други устройства. Започващите дебати между страните членки, Комисията и Парламента, са за доуточняване на последните детайли и сроковете. Желанието на Парламента е поне шест месеца преди следващите европейски избори това да се случи, което означава, че догодина по някое време трябва да влезе в сила новото законодателство". 

Европейската комисия направи законодателно предложение по темата за общо зарядно през септември 2021 г. Приемането на позиция от страна на Парламента открива пътя към започването на преговори със страните от ЕС, представени в Съвета, за окончателния текст.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!