Споделена отговорност и релокация - решение за справяне с миграционния натиск в ЕС

Снимка: epthinktank.eu


С бежанската вълна, породена от войната в Украйна, все повече се повдига въпроса за миграционния натиск в ЕС и начините алианса да се справи с него. 

Когато става дума за миграционна политика, основният въпрос, по който трябва да се дебатира е не как да се затворим така, че никой да не идва, а как да се организираме така, че да може да управляваме миграционните процеси. Това каза българският евродепутат Елена Йончева от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, която е член на Комисията по граждански свободи. Предложеният преди 2 години от Комисията пакт за миграцията и убежището предвижда механизъм за солидарност при разпределяне на отговорността за мигрантите и мерки при бежански вълни. Той обаче все още не е приет, като Парламентът и Съветът водят преговори по отделни елементи от него:

"Единственото решение е да се създаде организация, която да позволява бързи действия на ниво ЕС, а не отделните държави да поемат сами своята тежест. И тук не става въпрос само за финансова помощ или за експертна помощ. В моменти на засилен миграционен натиск, когато националната система е подложена под безпрецедентен натиск, единствената адекватна помощ е някой да сподели грижата за тези лица. Изпращането на логистична, експертна, финансова и каквато и да е друга помощ - да, това е много важно, но тя е несравнима със солидарността по отношение на самите лица".

Солидарност или релокация е справедливото разпределение на тежестта от бежанската криза и е част от реформата, която в момента тече в частта на убежищата в ЕП, поясни Елена Йончева: 

"И не ме разбирайте погрешно. Не казвам, че релокацията е вълшебното решение, което ще направи системата ни перфектна, но аз съм разговаряла с множество експерти и до сега нито един от тях не е назовал алтернативна мярка на солидарност, която да има сходен ефект с релокацията. И ще дам пример с кризата от 2016 г.: Милион и половина души спрямо Европа, която по това време беше петстотин милиона. Ако тези милион и половина души се разпределят пропорционално, сами направете сметка, че те няма да бъдат в тежест на ЕС. А днес говорим за три пъти повече хора, при това още в рамките на първите месеци от войната в Украйна. Няма как една шепа държави да поемат цялата отговорност, само защото се намират най-близо до конфликта. Да не говорим, че някои държави като България, поради чисто географското си разположение винаги ще се намират на първа линия. А през годините много експерти и още повече политици се упражняват по темата за миграция, за да всяват страхове. Опитваха се да я подменят, опитаха се дори да я превърнат в тема табу".

Действащата система за убежище в момента се определя по известния регламент "Дъблин", каза още Елена Йончева. Дъблинският регламент цели бързо да определи членката на ЕС, длъжна да отговори на бежанската жалба и да подготви преместването на жалбодателя в тази страна-членка. Обикновено отговорната страна-членка е държавата, в която жалбоподателят първо влиза на територията на ЕС. Това обаче трябва да се промени, категорична е Елена Йончева и тези промени се бавят:

"И това е така, защото в моменти на силен бежански поток, това, което реално има значение на място е ефективността на процедурите на убежище, наличието на механизми за управление на кризи и възможностите за солидарност между държавите членки".

Стартиралата през 2016 година реформа в миграционната политика на ЕС, така и не беше доведена до край. Въпреки, че ЕП имаше позиции по всички предложения още тогава, до реални преговори така и не се стигна. 

През последните години, казва Йончева, миграцията се е използвала с популистки цели, като резултатът от тях е негативно отношение върху самата дума миграция:

"Цели, целящи по-скоро да предизвикат страхове у хората, отколкото да се намерят решения за истинските проблеми. Миграция винаги е имало и ще продължи да има. Миграцията е положителен процес и е неправилно тя да се възприема като заплаха. Нека уточним, че понятието миграция включва много подтеми – легална миграция, нелегална миграция, политика по убежище".  

Миграцията е сложен феномен с много аспекти, които трябва да бъдат отчитани комплексно. За по-малко от 10 години ЕС се изправи пред 3 поредни миграционни кризи като всяка следваща е по-мащабна и по-тежка. И за да бъдем по-подготвени са необходими единни правила, които не трябва да се бавят заключи Елена Йончева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!