Европейците в подкрепа на "правото на поправка" на електроуредите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент прие резолюция, в която защитава правото на потребителите на поправка на електроуредите. През втората половина на годината се очаква Европейската комисия да представи законодателно предложение по въпроса, който има ключово място в плана на Европейския съюз за постигане на кръгова икономика до 2050 г.

Проучване на Евробарометър показва, 77% от гражданите на Евросъюза биха предпочели да поправят стари уреди и устройства, вместо да купуват нови. За повечето от потребителите като Силвия Ангелова това сега в известен смисъл е проблем:

"По-голямата част от домакинските уреди наистина биха могли да бъдат поправяни вместо да бъдат заменяни с нови. Повечето уреди, които използваме в домакинството, са необходими в ежедневието, така че не мога да си позволя да чакам цял месец, за да се произнесе сервиз.

Случвало ми се е да чакам ремонт на компютър за един месец, изчаквала съм, имало е позитивна развръзка, но евентуално не мога да си позволя с бойлер, хладилник, кухненска печка, телефон или нещо подобно.

Би могло, при по-добра организация, ако майстор може да дойде и да извърши необходимата поправка вкъщи, това би било много по-голямо облекчение, отколкото закупуване на нов или дълго чакане в сервиз".

Освен това, в някои случаи продуктите са проектирани така, че след известно време да престанат да работят. По този начин производителите принуждават потребителите да купят нов продукт от тях.

Поправката би намалила нуждата от ресурси за производство, включително от редки суровини, с които Европейският съюз не разполага. Ремонтно ателие в Амстердам дава този шанс на потребителите. Собственичката Мартина Ростма разказва:

"Това, което искам да постигна със сервиза за поправка на повредените домакински уреди е да върна ремонтирането на уредите в нашето ежедневие и да накарам хората да си кажат: "възможно е, мога да го направя и има кой да ми помогне".

Ето, че може да удължите живота на своя уред".

Електронните отпадъци са най-бързо натрупващите се в Европейския съюз. През 2017 г. са били събрани над 3,5 млн.тона, но само 40% от тях са рециклирани. Затова законодателното предложение за право на поправка е една от ключовите инициативи на Евросъюза за тази година, казва евродепутатът от Групата на Зелените в Парламента, Анна Кавацини:

"Опитвали ли сте се някога да ремонтирате счупената си кафе машина. Най-вероятно от опит знаете, че често магазинът, който Ви я е продал, отказва да я ремонтира или пък няма нужните резервни части. И ако въобще намерите някой, който да може да я ремонтира, ремонтът вероятно ще ви струва много скъпо и вероятно няма да може да използвате гаранцията.

Европейският съюз иска да даде право на поправка на потребителите, да даде възможност да направят осведомен избор да поправят стоките си.

И отново се появява желание за ремонт сред европейските граждани. Отново, защото възрастните хора познават тази култура много по-добре и навсякъде в Германия показват на младите как да поправят уредите си. Гражданите трябва да имат повече стимули да избират ремонта пред закупуването на нов продукт, както и по-дълга гаранция за някои стоки".

В тази посока е директивата на Европейската комисия, която представи заместник-председателят Вера Юрова:

"Правото на поправка е една от основните законодателни инициативи на ЕК през годината.

Комисията прие инициатива за устойчиви продукти. Тази инициатива има за цел да удължи жизнения цикъл на електроуредите, така че те да са трайни и да подлежат на повторно използване чрез подновяване и поправка. А потребителите да получат по-добра информация за трайността и поправяемостта на уредите.

Националните органи трябва да защитават гражданите от нелоялните практики и да насърчават устойчивостта при потребителските стоки.

Планира се да излезем с директива за правото на поправка преди края на тази година".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!