Европейският социален фонд за климата ще осигури справедлив зелен преход


Европейският съюз иска справедлив преход към климатичен неутралитет. Като част от амбициозната си цел за нетни нулеви емисии до 2050 година, съюзът ще помогне на уязвими домакинства и на малки фирми за осъществяване на зеления преход с финансиране от Социалния фонд за климата. 

"Климатичният преход ще бъде придружен от Социален фонд за климата. Този фонд ще подкрепи доходите и инвестициите, за да се справим с енергийната бедност и да намалим сметките на уязвимите домакинства и малкия бизнес. Това е реална подкрепа за хората, които имат най-голяма нужда от нея, като в същото време ценообразуването е ефективно," обяви председателят на ЕК Усрула фон дер Лайен. 

Създаването на фонда е част от мерките в законодателния пакет „Подготвени за цел 55“, с който се разширява търговията с емисии, така че да включва строителния сектор и автомобилния транспорт. Това обаче означава, че цената на декарбонизацията ще достигне и пряко до домакинствата. За да противодейства на негативните последици, комисията създава фонда, обясни заместник председателят Франс Тимерманс. 

"Уверен съм, че разполагаме с пакет, който ще ни отведе до целта, а именно задължението ни по закон да намалим вредните емисии с най-малко 25 % до 2030 година. По този начин тръгваме по пътя на климатичния неутралитет до 2050-а. Да, трудно е, изисква усилия, но сме длъжни да го направим."

Енергийната бедност е свързана с липсата от страна на домакинства на достъп до основни енергийни услуги, които биха им осигурили достоен начин на живот. Мобилната бедност засяга домакинства, които имат високи разходи за транспорт или ограничен достъп до начини на придвижване на приемливи цени. Депутатите поставят акцент върху предизвикателствата пред хората, живеещи на острови, в планински или отдалечени райони. Освен това те се обявяват за блокиране на финансирането на страни, които не зачитат основните свободи или принципа на върховенството на закона, отбеляза докладчикът Дейвид Каза. 

"Енергийната бедност е  по-актуална и разпространена от всякога. Имаме ясно определение за нея, за да сме сигурни, че средствата ще се насочат към хората, които имат най-голяма нужда от тях. В основата на Социалния фонд за климата е залегнало желанието ни да не изоставим никого в зеления преход."
Социалният фонд за климата ще финансира конкретни мерки срещу енергийната и мобилната бедност като:
- намаление на данъци и такси върху енергията или други форми на пряка подкрепа на доходите във връзка с растящите цени на горивата за транспорт и отопление. 
- стимули за реновиране на сгради и за преминаване към възобновяеми източници на енергия в сградите. 
- стимули за преминаване от индивидуален към обществен транспорт, споделяне на автомобили и каране на велосипеди
 - подкрепа за развитието на пазар на употребявани електрически автомобили, обяснява Алекс Уилсън от Изследователския център на Европейския парламент. 

"Проблемът е огромен за уязвимите потребители, които дават голяма част от доходите си за енергия и транспорт. Те може да нямат алтернативи като екологичен начин на придвижване или да живеят в домове, които не са енергийно ефективни, както и да зависят в голяма степен от изкопаеми горива за отопление. Затова Комисията иска четвърт от печалбите от търговията с вредни емисии да отиват за финансови компенсации на потребителите, като инвестиции в подобряване на енергийната ефективност, а също така да се рекламира декарбонизацията на сгради и сухопътен транспорт." 

Европейската комисия предлага фондът да разполага с бюджет от 72 млрд. евро за периода 2025-2032 г. Тези средства ще дойдат от кредити в търговията с вредни емисии в секторите строителство и транспорт. Страните-членки ще трябва да отпуснат същите по размер средства и да създадат социални климатични планове до юни 2024 година. Така фондът може да мобилизира общо 144 милиарда евро за социално справедлив зелен преход. Ивон Лемън от "Приятели на Земята". 

"Смятаме, че със създаването на Социален фонд за климата ЕС признава нуждата да подкрепи европейците с ниски доходи, така че да получат достъп до необходимите им ремонтни дейности, възобновяеми източници и транспортни схеми."

Европейският социален фонд за климата ще започне да действа през 2025 г., една година преди началото на предложената нова схема за търговия с емисии.

По публикацията работи: Лилия Димитрова