Възможен ли е равен достъп до здравеопазване в ЕС

Равния достъп до здравеопазване в ЕС и Фармацевтичната стратегия на Европа обсъждаха преди дни в Европейския парламент експерти, неправителствени и пациентски организации и представители на европейските институции.

Отговорността за здравето на европейските граждани трябва да е споделена между страните членки и Европейския съюз. Там, където има добавена стойност, трябва на европейско ниво да се вземат решенията – в така наречения Европейски здравен съюз, за да може новите и иновативни начини на лечение да достигат по-бързо и по-ефикасно до европейските граждани, каза българският евродепутат Андрей Ковачев, който бе сред модераторите на дискусията. Основните инициативи към Европейския здравен съюз са готовността за реакция при извънредни ситуации – както беше при пандемията от коронавирус – и възможността за обмяна на здравни данни и на информация за най-добрите практики по отношение лечението на социално значими заболявания като диабет, онкологични, инфекциозни, сърдечно-съдови заболявания, допълни Андрей Ковачев.

Като стъпка в правилната посока е разработването на Европейския план за борба с рака. Подобен общоевропейски подход досега не е предприеман за нито едно заболяване, коментира директорът на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, който също участва в дискусията. Той допълни, че целта е във всички страни членки да има унифициран подход при диагностиката, скрининга и профилактиката на онкологичните заболявания. Планът е придружен със сериозно финансиране, което може да бъде усвоено от държавите. България още няма такъв раков план, по него тепърва се работи. Друг е въпросът дали това, което бъде разписано, ще отговаря на насоките, които Европейският раков план дава.

Надявам се, че този план за борба с рака ще е много успешен, макар и не на 100% и не във всички държави, и че той ще даде тласък на нова епоха в развитието на здравните системи. Факт е, че всяка отделна държава не може да се справи сама, нужно е на европейско ниво да се дават насоки и помощ за справяне с тези предизвикателства, допълни д-р Хасърджиев.

В Общността се търсят и възможности за преодоляване на неравенствата по отношение на достъпа на европейските пациенти до нови и скъпоструващи терапии и медикаменти. За целта се разчита на Фармацевтичната стратегия на Европа.

Тя трябва да подпомогне конкурентоспособността на европейската индустрия чрез диверсификация на веригите на доставки. Не можем да сме зависими само от един източник на доставка на определени лекарства като антибиотици например, каза евродепутатът Андрей Ковачев. По думите му друга от целите на Фармацевтичната стратегия е да преразгледа общата фармацевтична правна рамка и да осигури достъп до качествени, безопасни и ефективни лекарства, достъпни за всички пациенти от Евросъюза.

Отличен пример за общоевропейска реакция при здравни кризи беше пандемията от коронавирус. Тогава Европа, от името на всички страни членки, поръча важни и животоспасяващи лекарства или ваксини, които след това бяха разпределени солидарно между държавите в Общността, каза д-р Станимир Хасърджиев. Фактът, че Европа демонстрира единодействие и реагира адекватно в рамките на броени седмици и месеци, показва, че когато Европа реши, явно може да се справя с такива предизвикателства, допълни той. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!