Украйна и Молдова поеха по дългия път към ЕС

Молдова и Украйна тръгват едновременно към обединена Европа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В края на един много тежък политически сезон, белязан от войната в Украйна и задълбочаващата се икономическа криза, Европейският съюз отправи недвусмислен жест в подкрепа на Киев, предоставяйки му статут на канидидат за присъединяване към блока. Същия ясен сигнал получи и Кишинев.

На 16 юни френският президент Еманюел Макрон, италианският премиер Марио Драги и германският канцлер Олаф Шолц посетиха украинската столица, но не за да окажат натиск за териториални отстъпки, както се предполагаше, а да заявят подкрепата си за стремежа на Украйна и Молдова да станат част от обединена Европа. Последва препоръка от Европейската комисия и седмица по-късно европейските лидери обявиха решението.

"Решихме да предоставим статут на кандидати на Украйна и Молдова. Готови сме да дадем такъв статут и на Грузия, след като бъдат разгледани приоритетите,” заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел:

Потвърждението за Тбилиси ще зависи от изпълнението на оставащите критерии.


Макрон, Мишел, Фон дер Лайен

Ходът бе определен като "исторически", а председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше категорична:

"Искам да подчертая, че съм дълбоко убедена, че решението, което взехме днес, ще ни направи по-силни. То ще подсили Украйна, Молдова и Грузия пред лицето на руската агресия, но ще допринесе за укрепването и на самия Европейски съюз."

Кандидатурата на Украйна бе внесена броени дни след началото на руското военно нашествие и приемането й от европейските институции стана необичайно бързо, но с предупреждението, че страната има още много "домашна работа", както и за необходима промяна в механизмите на функциониране на самия евроблок, за да се понесе ново разширяване.

Критериите за членство пред Киев включват съдебни реформи, решителни действия срещу корупцията, ограничаване мощта на олигарсите и приемане назакон за медиите, хармонизиращ украинското законодателство с европейските норми.

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски изрази увереност в силите на страната си да изпълни условията за членство:

"Свикнахме да казваме, че Украйна е получила статут на кандидат от Европейския съюз, но по-добре да кажем, че Украйна е спечелила този статут. Той не е паднал от небето. Нима постигнатият напредък е малък? Обръщаме голямо внимание на седемте условия на Европейския съюз - да, така е, те са налице. Но трябва ли да се плашим от тях? Не, защото досега успешно изпълнихме стотици изисквания. Нека не го забравяме. Не за да се хвалим, а за да вярваме, че ще изминем успешно този път."

Много сходни са изискванията и към Молдова по отношение на върховенството на закона и борбата с корупцията. Не по-малка е решимостта и на президента Мая Санду:

"Република Молдова е европейска държава и народът й изповядва европейските ценности; държава, която със сигурност ще има европейско бъдеще. На 3 март 2022 година, Молдова подаде молба за присъединяване към Европейския съюз. За нас членството в Европейския съюз е стратегически избор, за да станем част от свободния свят, особено в сегашния контекст на сигурността."


Междувременно Съветът на ЕС отпусна 40 милиона евро в подкрепа на въоръжените сили на Молдова за осигуряване на транспортни средства, киберзащита, дронове, съобщителна техника. От същите европейски фондове вече са осигурени два милиарда евро за Украйна от началото на руското нашествие.

Украйна вече има ясно европейска перспектива, но това е едва началото. Достигането до пълноправно членство ще изисква време и усилена работа," напомни председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен след първоначалната еуфория от решението на Брюксел. Тя се обърна към украинските депутати във видеовръзка.

"Ще трябва да изминете дълъг път, но Европа ще бъде с вас на всеки етап, независимо колко време ще отнеме това, от тези мрачни дни на война до момента, когато ще прекрачите прага на нашия Европейски съюз."

Последва незабавна реакция от украинския президент Володимир Зеленски, който поиска максимално бързо да бъдат приемани необходимите закони и прилагани предписаните мерки:

"Настоявам всички, които заемат държавни длъжности, да гледат на задълженията си - работата за членство в Европейския съюз, като битка на фронта за нашата страна, за Украйна, за всички нас. Трябва да продължим подготовката за присъединяване със същата интензивност и отговорност, като тези при подготвянето на кандидатурата." 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!