Какви са приоритетите на чешкото председателство на Съвета на ЕС?

Снимка: czech-presidency.consilium.europa.eu

"Европа като задача: преосмисляне, възстановяване, утвърждаване на властта". Това е мотото, под което от този месец Чехия е ротационен председател на Съвета на Европейския съюз.

Като основни приоритети до неговия край, Прага откроява пет тясно свързани области - подкрепа за Украйна, решение на миграционната криза, насърчаване на демокрацията и укрепване на енергийната сигурност, на икономиката, на киберсигурността и обранителните способности на Европа.

„Ценностите, заради които в Украйна умират днес, са тези, които защитаваше един от основателите на модерната чешка държава - президентът Вацлав Хавел. И именно вдъхновяващото му  есе от 1996-а е мото на нашето председателство - "Европа като задача“, обясни премиерът на Чехия Петр Фиала за реч на бившия президент, в която отправя призов към европейците да поемат отговорност за глобалните екологични, социални и икономически предизвикателства.

„Чешкото председателство последователно ще защитава и подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ще наблегнем и на силна, единна позиция спрямо Русия, и на максимално подпомагане на страните-членки за оказване на военна помощ на Киев“.

Защо акцентът е Украйна - обясни в интервю за БНР директорът на Чешкия институт в София Дагмар Остранска:
„В Чехия най-голямото малцинство е от Украйна. Естествено, че ще е най-важен и първи приоритет, а мотото е от Вацлав Хавел, който говори за новата роля на Европа“.

„Приоритет ще бъде управлението на бежанската криза и следвоенното възстановяване на Украйна. Пряка последица от руската агресия е тази бежанска вълна, а Чехия е една от страните с най-много украински бежанци на глава от населението“, добави премиерът по време на представянето на приоритети в Страсбург.

Няма по-подходящо от Чешкото председателство да ръководи Европа, когато става въпрос за подкрепа на Украйна в борбата й за справедливост. Европейската демокрация и свобода дишат в чешкия дух!“, подчерта на евродепутатът от Европейската народна партия Манфред Вебер, а председателят на Европейския парламент Роберта Мецола припомни:
„Заедно с премиерите на Полша и Словения вие бяхте първите европейски лидери, посели Киев с послание на солидарност. Неслучайно европейското единство с Украйна е  водещо за Чешкото председателство. При една незаконна война то идва като повратна точка в историята“.

„COVID-кризата разшири дефицитите, а точно когато икономиката започваше да се възстановява, Русия атакува Украйна“, добави председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен, която също взе участие в дискусията с евродепутати:
Вие първи призовахте за европейската перспектива на Украйна, което доведе до историческото решение страната да получи статут на кандидат. Така спазихме това, за което Вацлав Хавел ни напомни в речта си - че Обединена Европа ще пострада, ако не се разшири“.

„Вторият приоритет е енергийната сигурност. Настоящата криза ни показа колко важно за бъдещето на Съюза е да си осигури независимост от държави, които заплашващи сигурността му. Разбира се, сега говорим основно за руски газ, нефт и въглища“.

По думите му чешкото председателство ще се съсредоточи и върху ускореното прилагане на REPowerEU, и върху координиране доставките на газ преди зимата
„Дългосрочната цел за декарбонизация на европейската енергетика върви ръка за ръка с краткосрочната цел за дерусификация на енергийните доставки. За да станем енергийно независими от Москва трябва да използваме всички възможности, които нашите географски ширини предлагат“.

„По повод втория приоритет - преустройството - единството и решимостта, които демонстрираме спрямо Русия ще бъдат ключови за възстановяване силата на Европа. А това означава и да прокараме напред амбициозната Европейска зелена сделка, тъй като изменението на климата няма да чака войната на Владимир Путин да приключи“, подчерта председателят на ЕК, според която възобновяемите енергийни източнициса най-добрият, най-чистият и най-безопасният начин за излизане от зависимостта от изкопаемите горива на Русия.

„Войната ни показа и необходимостта от укрепване на европейските отбранителни способности и сигурност в киберпространството - третият ни приоритет. НАТО е естествен партньор на Европейския съюз по този въпрос“,  каза още Петр Фиала:
„Нашият четвърти приоритет - устойчивост на европейската икономика. Пандемията от COVID-19 вече разкри някои от слабостите й. Европа трябва да бъде индустриален и технологичен лидер“.

„Задачите пред нас са огромни. И вие ги обобщихте с три думи: преосмисляне, преустройство и изграждане наново. И разбира се, думата "възстановяване", която напомня именно за "реконструкцията" на Украйна. В своята Вацлав Хавел говори за Европа като задача. Задачата на Европа днес - казва той - е да преоткрие своята съвест и своята отговорност!“, изтъкна Урсула Фон дер Лайен за Чешката република, която ще е председател до 31 декември, когато ще предаде щафетата на Швеция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!