Графика 4: Българите са на опашката в ЕС по дигитална компетентност

| обновено на 29.08.22 в 22:38

“Цифровата трансформация на Европа” до 2030 година е един от главните приоритети на ЕС във втората декада на 21 век - т.нар. "цифрово десетилетие". За тази цел Европейската комисия състави специален "цифров компас". Той се опира на четири основни точки:

  • Цифрови умения
  • Сигурни и устойчиви цифрови инфраструктури (с гигабитов достъп до интернет за всички, 5G навсякъде и др.)
  • Цифрова трансформация на предприятията
  • Цифровизация на обществените услуги

През 2017 година Европейската комисия публикува Digital competences 2.0 – Рамка за дигитална компетентност. В документът са идентифицирани ключови компоненти на дигиталната компетентност в 5 основни области, които в последствие разширяват обхвата си и касаят: нивото на грамотност, свързана с информация и цифрови данни, уменията за комуникация и колаборации използвайки цифрови технологии, идентифициране на потребности и проблеми в цифрова среда и тяхното решаване, възможност за създаване на иновативни процеси и продукти, използване на публични и частни цифрови услуги, създаване на дигитално съдържание и умения касаещи сигурността и защитата на цифровите устройства, съдържанието, личните данни и поверителността в дигитална среда и т.н.

Цифровите умения са основен фактор за успеха на цифровата трансформация.  

Индикаторите за цифрови умения са едни от ключовите показатели за ефективност в контекста на Цифровото десетилетие, което излага визията на ЕС за цифрова трансформация.

Цифровият компас поставя за цел 80% от гражданите на ЕС на възраст 16-74 години да имат поне основни цифрови умения до 2030 година. Това означава, че хората трябва да знаят как да извършват поне една дейност, свързана с всяка област.

В тази връзка данните от проучване на Евростат проведено през 2021 година показва, че средния дял на хората в ЕС на възраст от 16 до 74 години, които са имали поне основни (или по-високи) общи цифрови умения е 54%. България се нарежда на предпоследно място с незавидните 31%, като последното място държи Румъния с 28%. Непосредствено пред нашата страна се нарежда Полша с 43% и Италия с 46%.

С най-висок дял на цифрови умения са Нидерландия и Финландия с по 79%, следвани от Ирландия със 70% и Дания с 69%. Държавите с дял по-висок от средния за ЕС са 15.

Автор: Николай Иробалиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!