Графика 5: Осми по високоскоростен интернет в ЕС

България се нарежда на осма позиция в ЕС по покритие на широколентов високоскоростен интернет с предаване от поне 100 Mbps (мегабита в секунда), с 91.9% за 2021 година. На първо място се нарежда Малта със 100% покритие на домакинствата. На второ и трето място са съответно - Нидерландия с 98.5% и Белгия с 97.2%.

Средното ниво на покритие с широколентов високоскоростен интеренет за целия ЕС е 82.1%. България изпреварва средното ниво на ЕС с 9.8 процентни пункта. В края на класацията се нареждат Гърция с 54.6%, Хърватия с 62.1% и Финландия с 65%.

Покритието на мрежи в ЕС, поддържащи най-малко 100 Mbps е нараснало с 5,9 процентни пункта на годишна база. Това е резултат от растеж както на VDSL2 Vectoring, така и на FTTP покритие. В края на юни 2021 година, повече от осем на всеки десет (82,1%) от домакинствата в ЕС са имали достъп до широколентови услуги способни да предоставят най-малко 100 Mbps реална скорост на изтегляне. България се нарежда на четвърто място по ръст, с 11 процентни пункта в покритието на високоскоростен интернет спрямо данните от 2020 година и на първо място спрямо данните от 2019 година, с 23.9 процентни пункта.


Проучването за покритието на високоскоростен интернет в Европа е предназначено да наблюдава напредъка на държавите членовете на ЕС към техните специфични цели по отношение на широколентовото покритие, свързано със стратегията за “гигабит” общество.

В края на юни 2021 година 62,4% от домакинствата в ЕС са имали достъп до широколентови услуги, позволяващи поне 1Gbps действителни скорости на изтегляне, което основно се дължи на напредъка във внедряването на FTTP, както и надстройките на DOCSIS 3.1. Покритието на домакинствата в България с широколентов високоскоростен интернет за скорости от и над 1 Gbps за същия период е 15.9% според данните на Евростат, което показва изостване на страната ни в тази насока.

Проучванeто на покритието на широколентов високоскоростен достъп са реализирани от Евростат.
По публикацията работи: Николай Иробалиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!