Стара Загора със заявка за първата у нас "водородна долина"

Снимка: Емил Енчев

Стара Загора има потенциал да изгради първата у нас "водородна долина". Водородът е стратегическа област, в която ЕС ще инвестира за постигане на целите за по-чист и енергийно независим континент. Това заяви при посещението си в града еврокомисарят по иновациите Мария Габриел.

"Днес повече от всякога, за да има водородна долина в Европа е необходимо единодействие с местна власт, единодействие с образователни институции, с индустрията и с бизнеса. Това, което виждаме тук е че тази основа я има и тя е солидна. Ще зависи от България и от регионите, колкото повече на регионално ниво има местни решения и се работи за това да има самодостатъчност, да работят брънките от веригата - от производството до съхранението, от транспорта до крайното потребление, да задоволяват нуждите на региона, и много важно да не създават страхове за работни места, а да създават", подчерта българският еврокомисар.

Мария Габриел допълни, че се предвижда удвояване на водородните долини в Европа.

"В момента има 23 водородни долини, като до 2025 г. те трябва да бъдат удвоени. За мен е важно да има водородни долини, защото всяка една от тях, бивайки водородна долина е и част от общото европейско усилие. На европейско ниво сме лидери във водородните технологии", каза още Мария Габриел, като отбеляза напредъка в научните изследвания в областта на електролизьорите през последните 10 години.

Европейската комисия се е ангажирала да превърне водорода в алтернативна технология. Водородната стратегия от 2020 г. се стреми да установи европейска водородна екосистема за увеличаване на изследванията и иновациите, както и разрастване на производството на водород и необходимата инфраструктура. Едновременно с това в рамките на програма „Хоризонт Европа“ беше поставено началото на съвместното предприятие „Чист водород“ - публично-частно партньорство между Европейската комисия, индустрията и научноизследователската общност. Изпълнителният директор на предприятието "Чист водород" Барт Бийбук коментира при визитата си в Стара Загора, че е вaжнo дa ocъзнaeм, чe зa пo-бъpзaтa и чиcтa дeĸapбoнизaция нa икономиката, вoдopoдът щe бъдe eдин oт ocнoвнитe eлeмeнти.

"Водородната  долина" е екосистема. Това е екосистема, в която бихме искали да видим много различни сектори да работят заедно - на транспорта, на отоплението и охлаждането, на производството и възпроизводството, на транспортирането на водород и съхранението му. Всички тези сектори, области, индустрии работят заедно, търсейки синергия и много важно – включвайки гражданите, защото една екосистема не е само за бизнеса, но и за хората, които живеят в нея. Ние ще станем "водородната долина" на България. Такава емоция трябва да има в хората от Стара Загора,  ние трябва да я създадем, защото тогава ще можете да реализирате мечтите си", заяви Барт Бийбук.

Общинските съветници на Стара Загора подкрепиха през септември учредяването на сдружение „Водородна долина Стара Загора“, което да кандидатства за финансиране по проекта „Загора - устойчив водороден регион“ за изграждане на фотоволтаична централа и производството на зелен водород по „Хоризонт Европа“.

Прогнозите са, ако проектът бъде одобрен, догодина  от предприятието на ЕК “Чист водород” да бъде получено финансиране, като допълнителни средства ще се търсят и по линия на публично-частното партньорство. И докато се очаква решението на Брюксел, местната власт вече е дала принципно съгласие да предостави общински терен от 206 декара в землището на село Еленино, а на по-късен етап да учреди и право на строеж. В района е планирано да се разгърне фотоволтаична централа с 22 мегавата обща инсталирана мощност за производството на 500 тона зелен водород годишно, заяви Румен Радев от "Холдинг Загора", партньор в сдружението.

"Държим да експериментираме с използването на стационарна горивна клетка с производството на електроенергия, която да оползотворим за улично осветление в парк и в пешеходната зона на Стара Загора. Да успеем да разработим експлоатацията на градски автобуси с водородна горивна клетка на борда. Най-важното е, че ще имаме чувствително по-чист въздух", изтъкна Радев. Амбицията е в Стара Загора да бъде инсталирана първата на Балканския полуостров водородна зарядна станция, както и хъб за камиони, задвижвани с водород.

Водородът е важен фактор за намирането на решение за постигане на целта на Европейския зелен пакт за неутралност по отношение на климата до 2050 г., а дотогава - според учени - водородът може да бъде източник на една пета от потребяваната енергия в ЕС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!