Природата – източникът на знание

Снимка: Ben White/ Unsplash.com

Природата е източникът на цялото истинско знание“, това казва прочутият артист и учен Леонардо да Винчи. 5 века след смъртта му, ние – обитателите на най-стария континент на планетата, започваме да се вслушваме в думите му и обединяваме усилия, за да запазим природата и да се учим от нея.

Така се появяват политиките, които стоят в основата на Зелената сделка. Ключовите задачи на пакта са – нетните емисии на парникови газове да намалеят с поне 55% до 2030 г. и да бъдат засадени 3 милиарда дървета. Като така Европа да се превърне в първия климатично неутрален континент до 2050 г.

Целта е европейската Зелена сделка да подобри благосъстоянието и здравето на гражданите и бъдещите поколения, като се погрижи за състоянието на планетата Земя и възстанови природата. Но въпросът е – познаваме ли природата, която ни заобикаля, и колко мотивирани сме да я опазим.

Първият сблъсък с природата на хората, които са избрали да обвържат и професионалния си път с нея, обикновено е още в ранна детска възраст, разказва проф. Павел Стоев, директор на Националния природонаучен музей-БАН в София:

От ранна детска възраст съм проявявал интерес към събирането на животни – това е напълно естествено за децата. Те обичат да колекционират и да наблюдават с интерес природата. Моята колекция от насекоми датира още от 2-3 клас, когато ги събирах в буркани. След това започнаха екскурзиите в природата, които допълнително ме запалиха по изследването на животните“, си спомня той.

Дори и силният интерес към природата, обаче, може да угасне ако не го култивираш и не го предаваш нататък. Това е мисията на Искра Урумова, българската авторка на книги, която в последното си заглавие „Коя е билката?“, изследва и картографира част от билките, които растат в България. Нейните срещи с природата не приключват с детското любопитство, а продължават ежегодно:

Моето вдъхновение е най-вече прекрасната българска природа и това богатство, което е навсякъде около нас. Не напразно в моята книга България е царството на билките, а пък царицата е Царица Мащерка. За мен винаги е вълнуващо да откривам нови билки“, разказва Искра Урумова.


Участници в подкаста:


🟢 Проф. Павел Стоев - директор на Национален природонаучен музей-БАН

🟢 Искра Урумова - aвтор на книгата „Коя е билката?“

🟢 Марко Модрич - хърватски пазител на природата, рейнджър

🟢 Клара Рощишевска - специалист по образование от организацията на WWF в Полша