Ще разчисти ли актът пътя в ЕС към свободни и независими медии?

EП гласува законодателния акт за медиите

Словашкият евродепутат Владимир Билчик: Актът ни е особено необходим след победата на Фицо на изборите

Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay
Европейският парламент гласува миналата седмица Европейския законодателен акт за свободата на медиите.  Целта - да се гарантира медийния плурализъм в ЕС и защити независимостта на медиите от правителствена, политическа, икономическа или частна намеса. Ето как изглежда ситуацията с медиите в Общността според евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева:

"Овладени медии, натиск срещу журналисти от управляващи и бизнес интереси, сливане между политическата власт и медии - това е реалността в Европа днес, а спадът на доверие към обществените и частни медии логично достига своята критична точка. Целта на европейския акт за свободата на медиите не е да цензурира или да регулира медиите. Целта е да охлабим от хватката на бизнеса и на властта, да създадем условия за независима журналистика".


Част от предложенията - да се забранят всички форми на намеса в редакционните решения на медиите, както и външният натиск върху журналистите, така че те да не бъдат принуждавани да разкриват източниците си, да не се позволява достъп до криптирано съдържание на електронните им устройства и следене със софтуер.  Използването му ще бъде допустимо само ако има разпореждане от независим съдебен орган заради разследване на тежко престъпление като тероризъм или трафик на хора. 


Парламентът иска да задължи всички медии да публикуват информация за структурата на собствеността си. Медиите, включително онлайн платформите и търсачките, трябва да докладват за средствата, които получават от държавна реклама, както и за държавната финансова подкрепа. Предвижда се създаването на Европейски съвет за медийни услуги, който да бъде правно и функционално независим от Комисията и да може да действа самостоятелно, а също и на независима „експертна група“, представляваща медийния сектор и гражданското общество, която да консултира този нов съвет.

Еврокомисарят по прозрачността и ценностите Вера Йоурова:

Да, този акт за свободата на медиите ни е необходим, защото не искаме да изпаднем в ситуацията, в която живях в продължение на 25 години по време на комунистическия режим - една държава, една партия, една доктрина и държавен монопол върху информацията.  Забравете, това няма да се случи в ЕС. Смятам, че актът за свободата на медиите е много добро решение и инструмент срещу това. 
Владимир Билчик

Владимир Билчик е словашки евродепутат от Европейската народна партия.Питам го как вижда този акт за свободата на медиите след резултатите от изборите в страната му, където спечели пропутинският кандидат Роберт Фицо:

Виждам го като много важно послание и стъпка.  Надявам се през следващите седмици да постигнем съгласие със Съвета на ЕС, така че да имаме действащо законодателство в тази област възможно най-бързо. Мисля също, че е точното време за реакция на резултатите и изхода от изборите в Словакия. Те бяха спечелени от Роберт Фицо - бивш премиер социалист, който ръководеше страната, когато разследващият журналист Ян Куцияк и неговата годеница бяха убити. Той и правителството му много допринесоха за обстановка, при която имаше чести нападения срещу журналисти, а тогава те бяха шпионирани и следени. Фицо използваше, особено около кампанията си, много дезинформация и лъжи, а и руска пропаганда. За съжаление, моята страна е много уязвима спрямо нея. Фицо и неговите колеги се превърнаха в неин мотор. Затова трябва да подсилим свободните и независими медии и актът за свободата на медиите може значително да допринесе за тази цел. Той може да ни помогне да преборим дезинформацията чрез работата на журналисти, които предават достоверна информация. Точно от това се нуждаем сега в Европа. Със сигурност се нуждаем от същото през следващите дни, седмици и месеци в Словакия, тъй като е твърде вероятно Фицо да състави правителство, което за пореден път няма да се поколебае да атакува принципите на върховенството на закона, медийното пространство и свободните медии, неправителствените организации, гражданското общество, както и да направи коренен обрат на словашката политика по отношение на Украйна, основно в тон с руската пропаганда. 

Как конкретно този акт ще помогне на Словакия?

Като ни даде възможност да създадем по-добра, по-справедлива, по-здравословна и сигурна обстановка за медиите, а също и на обществените и политически дискусии по време на политическите кампании. За съжаление, през годините ние бяхме изложени на продължителна и нарастваща кампания и намеса отвън, на голямо количество дезинформация и пропаганда, особено от Руската федерация. Говоря за нашия регион в Централна Европа. Освен това, медийният пейзаж се промени основно. Днес много канали използват онлайн платформи за разпространение на новините, но тези платформи не са на висотата на отговорността, която трябва да носят пред обществото, за да има гаранции, че достоверното медийно съдържание, свободната и независима журналистика имат наистина справедлив дял в тях.   Много често дезинформацията, бомбастичните новини и дори лъжите се разпространяват далеч по-бързо.

Какво в този акт може сериозно да ограничи разпространението на дезинформацията?

Ние заставяме платформите да споделят с нас подробни данни как се борят с разпространението на дезинформацията. Тя не е незаконна и затова ние се стараем тя да не се разпространява така бързо и за сметка на достоверната информация. Затова се опитваме да накараме платформите да променят своя бизнес модел. Точно тук актът за свободата на медиите допълва акта за дигиталните услуги.  Ако платформите не споделят тази информация с нас както трябва, ще са изправени пред възможността да загубят 6 на сто от годишния си оборот под формата на глоби, а те, според акта за дигиталните услуги, могат да възлизат на милиарди евро. Още нещо - платформите няма да могат да свалят достоверно съдържание. Представете си, че на някой като Илон Мъск не му харесва, че някоя медия го критикува и решава да свали това от платформата си Х веднага. Това, което имаме като предпазна клауза в акта за свободата на медиите е срок от 24 часа, през които платформите трябва да се разберат с доставчиците.

Как конкретно тези промени могат да помогнат на страни като Унгария, а и на България, която е особено уязвима за руската пропаганда?

Да, това е много важен и особен аспект за страни като Унгария, а и Полша, където обществените медии до голяма степен бяха овладени от управляващото мнозинство. По някакъв начин това би помогнало и на България, която е изправена пред сериозни предизвикателства по отношение на медиите, в т.ч. и ниския ранг според класацията на "Репортери без граници".  В момента Словакия е в добра позиция - 17-та в света, но когато хора като Фицо идват на власт и се опитват да превземат общественото пространство и да се поставят над закона, се надявам този акт да е предпазна клауза срещу сериозни промени в медийния пейзаж. За Унгария е важно той да се приложи. Това означава допълнителни предпазни клаузи, проверки и възможност на европейския регулатор да наблюдава медийния пейзаж в Унгария. Така че той дава допълнителни инструменти за наблюдение в страните, в които лидерите се опитват да поемат пълен контрол над медиите. 
По публикацията работи: Ангелина Пискова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!