Графика №1/2024 Участие на младите хора в националните парламенти

Снимка: Ани Петрова

Изменението на климата, новите технологии и геополитическите промени не са просто модерни думи, а реалности, които обещават да предефинират нашето бъдеще. Младите поколения са тези, които ще трябва да се справят с последствията от днешните избори. Тоест, те не са просто зрители, а активни участници в тези решения.

IPU (Интерпарламентарен съюз) е твърд застъпник за по-голямо участие на младите хора в парламентите.

Откакто IPU проследява участието на младите хора в парламентите през 2014 г., средният дял на младите депутати в световен мащаб се увеличава с всеки следващ доклад. Въпреки това тези нива все още остават много ниски според данните от IPU: по-малко от 3% от парламентаристите в света са на възраст до 30 години. Също така мъжете са повече от жените във всички възрастови групи.

През 2018 г. форумът на IPU реши, че са необходими конкретни цели, с надеждата, че държавите могат да предприемат по-активни стъпки за насърчаване присъствието на младите хора в парламентите. В тази връзка са и организираните от IPU различни кампании и инициативи за осигуряване на по-нататъшен напредък на младежкото участие.

Реалният брой членове на Европейският парламент под 30 години е 13 от 705 представители.

Според данните на IPU по отношение присъствието на парламентаристи в националните парламенти на страните членки на ЕС, с най-значим дял са представени в Малта (10%), Германия (8,8%), Дания (7,8%), Австрия (7,7%)  и Швеция (6,6%).

На единадесето място сред държавите в ЕС се нарежда България с 5%. Най-малко представители на възраст до 30 години са отчетени в Гърция и Хърватия с по 0,7%, Италия с 1,3%, Кипър с 1,8% и Чехия с 2%.



По публикацията работи: Николай Иробалиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!