Унгарският премиер Виктор Орбан отстъпи пред останалите 26 ръководители от ЕС

Европейските лидери се разбраха - Украйна ще получи 50 млрд. евро от ЕС за периода 2024- 2027-ма година

Крайно време е да разберем, че ценностите в ЕС не могат да бъдат търгувани, още по-малко човешките животи, казва евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк

Отляво надясно - министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, председателят на ЕС Шарл Мишел и министър-председателят на България Николай Денков
Снимка: ЕПА/БГНЕС


  • Европейските лидери постигнаха споразумение за включването на помощта за Украйна от 50 млрд. евро в актуализацията на бюджета на ЕС на последното си заседание. Този път те успяха да преодолеят ветото на Унгария за разлика от заседанието си през декември. 
  • Споразумението бе обявено доста по-бързо, отколкото по принцип се вземат решенията на такива форуми и то след като сигналите от предишната вечер бяха точно в обратна посока. Победа бе обявена и от страна на 26-те страни-членки, и на премиера Виктор Орбан. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен  категорично отхвърли спекулациите за отстъпки, направени на унгарския министър-председател в отговор а журналистически въпрос:
    Има закон. Има закон за кохезионните фондове, има закон за "Следващо поколение ЕС", има и закон за обвързващия механизъм. И тези закони нямат нищо общо с механизма за Украйна и с междинното преразглеждане на бюджета на ЕС. За това отново бяха дадени уверения днес, така че отговорът на въпроса ви е просто не. 
    В този дух бе и изявлението на премиера Николай Денков:
    Аз мисля, че предварителната работа, която бяха свършили колегите от Европейската комисия, президентът на Европейския съвет Шарл Мишел свършиха работа, защото практически нямаше дискусия. Мисля, че позициите бяха ясни от самото начало. Общото мнение е, ча да бъдеш сам срещу 26 държави, които имат едно и също мнение, е проблем и това изигра роля
  • И двете страни побързаха да се обявят за печеливши. Това не поражда ли съмнения е първият ми въпрос към евродепутата Илхан Кючюк?
  • За тези, които са запознати с начините на вземане на решения в Европейския съвет, вероятно е познат механизма на убеждаване. Аз към сигурен, че е имало натиск върху Виктор Орбан по много направления. На моменти по-мек, като тук визирам най-вече усилията на Джорджа Мелони, която му е съидейничка в последно време, заедно с това обаче и по-твърд от страна на Шарл Мишел като председател на Европейския съвет. Вече излезе и немалко информация около подхода - от по-мек до на моменти много радикален дори, на радикално мек до моменти на много голяма твърдост и ангажираност от страна на европейските лидери. В крайна сметка, резултатът е важен - именно, че ЕС е готов и е в състояние да подкрепя Украйна, защото осъзнава геополитическите предизвикателства, пред които е изправен. И това определено е важен момент и преди европейските избори. 
  • Винаги има нещо зад сцената, което не знаем. Дали след известно време няма да се окаже чудодейно, че Унгария е решила изведнъж проблемите си с върховенството на закона и 20-те млрд. евро да потекат точно преди изборите?
  • Това винаги е било притеснението на Европейския парламент. Много критични гласове се чуваха от колегите, включително и от моята политическа партия, които напълно споделям, защото търговията с ценности се превърна в основна политика на Виктор Орбан. Много правилно Доналд Туск каза: "Ние нямаме умора от това, което трябва да направим за Украйна, но сме изключително уморени от увъртанията на Виктор Орбан". Сякаш историческата памет не работи в Унгария и Виктор Орбан не знае какво се е случило не преди много време, а именно, че единственият път за държави като Унгария и не само, е да спазваме принципите, които ни обединяват. Всичко това минава през разбирането, че трябва да бъдем солидарни - както пред вътрешнополитическите предизвикателства на Съюза, така и да подкрепяме Украйна в този конкретен случай. 
  • Все ми се иска да не е така, защото ако това, което вие споделяте като притеснение, се окаже вярно след известно време, то ще дискредитира облика на ЕС и този председател на Европейската комисия няма как да има кредибилитет. Още повече, че г-жа Урсула фон дер Лайен има много сериозното намерение да бъде председател на Европейската комисия и през следващия мандат. 
    -Тоест, фактът, че ще се кандидатира за втори мандат, е един вид спирачка от такива действия?
    Имаше такива въпроси и тя отговори много еднозначно на тях, а именно, че има определено законодателство, което се отнася до европейските средства. И Унгария ще получи тези средства само и единствено, когато изпълнява това законодателство.  Но има съмнения, които пораждат предишните обяснения на Урсула фон дер Лайен. И тук трябва Европейският парламент най-вече да упражни своя парламентарен контрол, задавайки въпроси. Не по процедурата, която ни е ясна, с няколкото седмици изчаквания, за един формален бюрократичен отговор, а с нарочен дебат в европейските институции и всички опити в тази насока трябва да бъдат подкрепени. Крайно време е да се спре с търговията в ЕС, да се разберем, че ценностите не могат да бъдат търгувани, още по-малко човешките животи. Защото Украйна се бори за всички европейски страни, показвайки своето достойнство и своето много сериозно политическо намерение  да принадлежи към съюз, който тя избира. Не да бъде накарана къде да бъде, какъвто е опитът от страна на Руската федерация, а да направи своя собствен суверенен избор. Всички европейски държави досега са станали част от ЕС, избирайки своята собствена съдба и изпълнявайки определени критерии. И този избор на Украйна трябва да бъде уважен и подпомогнат. Особено когато става въпрос за един сериозен, агресивен съсед като Руската федерация, който иска не просто да отцепи територия, а много повече - да предопредели съдбата на толкова милиони хора.
  • Тук цитирам думите му, които водят точно натам: "Ако това споразумение не беше постигнато и Унгария беше продължила да използва правото си на вето, тогава 26 страни членки щяха да се споразумеят да изпратят парите на Украйна и щяха да отнемат средствата, предназначени за Унгария и да изпратят и тях на Украйна.", Получаваме си парите от Брюксел и ще допринесем за гражданското финансиране на Украйна".
  • Има и много голяма доза манипулация от страна на Орбан и това не е за първи път. Много пъти сме били свидетели как той всички собствени успехи ги обяснява чрез успехите в националната политика и всички провали, пак собствени, ги обяснява чрез провала на Брюксел или на европейските бюрократи. Като маневриране не ми е ново от страна на Виктор Орбан. Но все ми се струва, че целият натиск и огромната политическа воля, която имаше в европейското лидерство, не би се отишло и една стъпка в по-различна посока. А именно да се спазят принципите на ЕС и заедно с това Украйна да бъде подкрепена. Защото от това имаме нужда в момента. 
  • Може би това са и предизборни действия....

  • О, категорично! Той ще се опита да преформатира  ЕС отвътре. Видя се, че всички опити на Брекзит и огромното усилие на националистите не успя да го промени отвън, заедно с огромната подкрепа и на държави извън ЕС. Но сега проектът е съвсем различен - обединявайки всички тези политически сили, да промени политиките на ЕС. Това е голямата цел на Орбан и на неговите приятели. На това има един единствен отговор - активно гражданско общество, висока избирателна активност и заедно с това ясен план - как искаме да видим ЕС не само пред следващия мандат, а години напред, бих казал и десетилетия. В противен случай, попадаме в същата ситуация, в която Европейската народна партия и социалистите и демократите дават еднакви решения на едни и същи въпроси. А те определено са различни политически партии - и по своя генезис, и по политики, които изповядват в Европейския парламент. И тук вниманието трябва да бъде насочено как да бъдат привлечени повече хора да упражнят правото си на глас, обяснявайки пред какво е изправен ЕС - пред заплахата той да бъде разрушен отвътре. И в същото време давайки отговор - ЕС е готов да се реформира. Тук говоря и за средства, който трябва да бъдат заделени за охрана на външната граница, впрочем, в ревизията на многогодишната финансова рамка това вече е факт, да се дадат допълнителни гаранции на протестиращите фермери, че административната тежест ще бъде намалена. Те не просто искат допълнителни субсидии от ЕС, а по-малко административна тежест. И някак по ирония на съдбата, всяко едно начало в европейските институции започва с това - "Ние ще намалим административната тежест" и в края на мандата осъзнаваме, че имаме повече агенции и по-голяма административна тежест. И, разбира се, промяна на индустриалната политика, която много повече ще бъде насочена към защита и към колективна сигурност, но чрез собствени средства.  ЕС все по-малко ще разчита на САЩ и това не е просто декларация. Все повече ще иска да има своя собствена роля в общата политика по сигурност и отбрана, която рано или късно трябва да се приеме като обща. И тук има един много важен момент - държавите от Източна Европа не могат да бъдат консуматори на сигурност или да изпращат на Украйна оръжия, които произвеждат, а в същото време да нямат достъп до високи технологични производства, което е добавената стойност и оттам ще дойде и по-високата покупателна способност на гражданите.   

  • Опитите на Орбан да промени ЕС отвътре не би ли трябвало да ги очакваме по-скоро след изборите?

  • Тя подготовката тече от години. И за разлика от класическите политически партии, които са разположени център-ляво-дясно, националистическите и крайните течения са много по-добре координирани, използват експертиза, включително отвъд океана. Не е нужно да изброявам редицата срещи, които се провеждаха по време на Брекзит кампанията, това може да се проследи много лесно. Тук ми е огромното притеснение - че ние, като проевропейски сили, винаги обясняваме проблемите на ЕС по същия класически начин, от който гражданите са изморени. Вижда се, че европейското гражданско общество не е антиевропейско в по-голямата си част. То не иска да разруши европейския проект, но иска да види нюанси в него. Българският гражданин иска да види как това работи за него, за да отслабим елементите на приятелите на Костадин Костадинов, които искат да разрушат ЕС. Неговите приятели спират България да се присъедини към Шенгенското пространство. Нека да бъдем честни - не левите или класическата десница, а още по-малко либералите в Австрия спират нашия път към пълноправно интегриране в Шенген, а тези, които са в най-крайното дясно, тези, които години наред обясняват, че Австрия ще се напълни с мигранти, как всички блага ще бъдат за тези граждани, а австрийският гражданин ще бъде по-беден и по-несигурен. А се случва точно обратното.

  • Ама нали австрийци участваха в толкова мисии в България? Как ще вярват само на Костадинов?

  • Наслагва се мотив в обществото, който е много целенасочено комуникиран от тези политически сили. И рационалните аргументи, които аз и вие и всеки човек, който чете, ги споделя, а именно, че има оценка на въздействието, мисии, че България е изпълнила условията да бъде част от Шенген, остават на втори план заради слабостта в комуникационно отношение на традиционните партии и заради това, че тези аргументи, които ние изброяваме, са рационални.  А тези, които атакуват българската позиция, рационалната позиция, я атакуват с фалшиви аргументи, които обаче са емоционални. Знаем, че в политиката емоционалният аргумент стига много по-бързо и оставя много по-траен отпечатък от рационалния. 

  • Кога реално можем да очакваме помощта да се насочи към Украйна?
  • Схемата е много гъвкава. Тези 50 млрд. евро ще бъдат готови и няма да има традиционното разпределение по 1.5 млрд. на месец. Тоест, на Украйна ще й бъде дадена възможност да използва в максимално кратък срок средствата, за да може да отговори на тази агресия, която става много по-войнстваща. И ми се струва, че това трябва да бъде и сигналът към САЩ - ЕС е готов и направи първата крачка. Но ако борбата е между демокрация и тоталитаризъм, демократичните сили трябва да застанат на едно място и всички останали аргументи - за лошото финансово състояние, за страховете от имиграционна вълна, трябва да останат на втори план. Защото тук не говорим за обикновена ситуация, а за войнстващо положение от агресивен съсед, който атакува териториалната цялост и живота на украинците. 

По публикацията работи: Ангелина Пискова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!