Графика №2/2024 Детската бедност в страните от ЕС?

България е сред държавите с най-висок дял на децата изложени на риск от бедност

Рискът от бедност или социално изключване се отнася до лица, които са или в риск от бедност, или са в тежко материално и социално положение или живеят в домакинство с много ниска трудова заетост.

Европейският стълб на социалните права предлага три цели на ниво ЕС, които трябва да бъдат постигнати до 2030 година в областта на заетостта, уменията и социалната защита. Една от целите е бедността и социалното изключване. Броят на хората, изложени на риск от бедност или социално изключване, трябва да бъде намален с поне 15 милиона до 2030 година, като от тях поне 5 милиона трябва да са деца.

Детската бедност е въпрос на основни права и на справедливост. Тя подкопава както равните възможности, така и общите ценности. За съжаление детската бедност в значителна степен остава проблем за страните от ЕС.

Според данните на Евростат през 2022 година почти едно от всеки четири деца (24,7%) на възраст под 18 години в ЕС е изложено на риск от бедност или социално изключване. Регистрираните с най-нисък дял на детска бедност държави-членки на ЕС са Словения с 10,3%, Чехия с 13,4%, Дания с 13,8% и Нидерландия с 13,9%.

България е сред държавите с най-висок дял на деца изложени на риск от бедност (33,9%), като единствено ни изпреварва Румъния с дял от 41,5%. За някои от по-високо индустриализираните държави също е регистриран значителен дял на децата живеещи в бедност, като Испания с 32,2%, Италия с 28,5%, Гърция с 28,1% и Франция с 27,5%.

За периода от 2015 година до 2022 година, нашата страна е постигнала един от най-значителните спадове на детска бедност сред държавите в ЕС с -13,6%, изпреварена само от Унгария с -22,2%. За целия ЕС този спадът е с -2,7%. Има и страни, при които се отчита ръст в дела на децата в риск от бедност, като с най-значимо увеличение за разглеждания период са Франция с 5,1% и Германия с 4,7%.

Статистическите данни показват, че са необходими и допълнителни инициативи и мерки, чрез които да се подкрепят усилията на държавите членки в ЕС за борба с детската бедност.
По публикацията работи: Николай Иробалиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!