Храна по европейски стандарт

Европейският съюз има едни от най-високите стандарти за безопасност на храните в света. Значителното по обем законодателство в областта на храните обхваща цялата верига на производство и преработка на храни в рамките на Съюза. То важи за внасяните и изнасяните стоки.
В същото време разминаването в националните законодателства или стандарти на страните от общността води до продукти с двойно качество – някои марки предлагат един и същ продукт в различни страни с различен състав.
Каква е правната рамка?
Kакви са намеренията на европейските институции по отношение на продоволствената сигурност?
Участници:
🟢 Момчил Неков – бивш български евродепутат
🟢 Мария Тикова – гл. ас. в Института за икономически изследвания при БАН, доцент и преподавател във Философския факултет на Софийския университет
🟢 Проф. Ангел Ангелов – водещ специалист по безопасност на храните, преподавател в катедра „Биотехнология“ на Университета по хранителни технологии в Пловдив и част от Центъра за обучение по качество и безопасност на храните към същата институция
🟢 Она Кеблиен – съветник в отдела за храните на Държавната хранителна и ветеринарна служба в Литва (продукция на Ziniu Radio)
🟢 Инга Грийнвис – ръководител на отдела за изследвания и превенция към Държавния орган за защита на правата на потребителите в Литва (продукция на Ziniu Radio)


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!