Ивайло Вълчев: евродепутат за първи път

Снимка: предоставена от "Има такъв народ"

Тази седмица е първата учредителна пленарна сесия на новия Европейски парламент. На нея ще бъде конституиран новият Парламент, ще бъдат учредени парламентарните комисии и ще бъде избран новият председател на институцията. В четвъртък ще се гласува кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. Ако тя бъде избрана от евродепутатите, ще се върне на поста за следващите пет години. "Има такъв народ" е една от политическите сили, които за първи път изпратиха там свой представител - Ивайло Вълчев. 

Работата по кои законодателства ви вълнуват най-силно, имате ли вече амбиции за конкретни предложения - може би относно селското стопанство предвид протестите на фермерите или пък нещо друго? 

“Да, това са важни неща. Първо трябва да видим кои приоритети ще си постави групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент. След това моята работа ще бъде да ги съчетая с това, което ние смятаме за първостепенно и за важно за България. Може би тази година, въобще този мандат, трябва да се съсредоточи върху това да се приемат наистина тези закони, от които има нужда, а не просто Европейският парламент да бълва регулации и закони. Вече има анекдот в политическите среди, че Америка измисля иновациите, Китай ги копира, а Европейският съюз само ги регулира. Мнението на всички е, че създавайки един куп ненужни регулации, Европейският съюз сам се лишава от способността да бъде конкурентоспособен и на Китай, и на Съединените щати, и поставя себе си в една зависимост. Така че наистина ще гледаме да се работи по законодателства, които са важни за това да се решават конкретни проблеми.” 

А кои са тези най-належащи проблеми или по-точно - в кои сфери са, може би в икономически или отбранителен план?

Със сигурност в икономически план, поне това, което е важно за България. На изнесеното заседание на нашата група на Европейските консерватори и реформисти забелязах, че това, което ние тук говорихме по време на нашата кампания в България, е обща тема не само за нас - преразглеждането на Зелената сделка, квотите за земеделска продукция, квотите за риболов, способността Европа сама да се изхранва. Ако погледнем какъв е бюджетът на Европейския съюз, който е предвиден, ще видим, че по една друга тема, която е важна за нас - борбата с нелегалната миграция, очевидно най-накрая в Европейския съюз осъзнават важността й, защото парите, предвидени за спиране на нелегалната миграция и за нейното възпрепятстване са два пъти повече, отколкото тези за сигурност и отбрана. Така че за мен е важно, че наистина на по-високите нива се стига до заключенията кои теми са наистина важни за Европейския съюз в сегашния момент. Видяхме, че дори самата Урсула фон дер Лайен постави под съмнение издигнатата в култ едва ли не Зелена сделка и допусна, че има какво да се преразгледа в нея.” 


А как виждате работата си с останалите български евродепутати? Мислите ли, че би могло между вас да има по голямо сътрудничество, отколкото в националния парламент? 

“За мен е много важно, в която и политическа група да членуват българските представители, те да разговарят помежду си, за да направят така, че когато всеки поставя националните приоритети, да сме сигурни, че говорим за едно и също и от едни и същи позиции. А това ще изисква наистина малко повече работа и малко повече разговори, тъй като, доколкото разбирам аз, в момента такива срещи между български представители е имало най-много веднъж месечно и те не са провеждали винаги, което за мен не е нормално. Лично аз наистина обещавам, че ще направя и невъзможното в тази посока за това 17-те българските представители в Европейския парламент да си говорим повече помежду си и от гледна точка на това кое е важно за нашата страна.” 

Вие сам загатнахте за приемането на бюджета, което е всъщност една от най-важните задачи на Европейския парламент...

“На всеки е ясно, че Европа трябва да увеличи своите разходи за отбрана, но, от друга страна, да погледнем кои са най-големите части в бюджета. Общо взето, както винаги, частта отделена за природни ресурси и околна среда, ако не се лъжа, тя е над 1/3 от бюджета. Икономическото, социално и териториално присъединяване, сближаване са перата, които биха били важни за България, тъй като за нас наистина първо е важно какво ще стигне до нас и второ - друга голяма тема е как ще бъде усвоявано в България. Това е нещо, което зависи и от българската страна.” 

На фона на политическата нестабилност у нас - ако вашите колеги от други страни или на по-високо ниво, ви попитат за политическата обстановка в България и защо е такава, има ли решиние, вие какво бихте им казал? 


“Имахме разговори за политическата обстановка в България. Въпросите са кой всъщност взема решенията в България в момента.” 

Един от най-важните въпроси всъщност е - ще подкрепите ли Урсула фон дер Лайен за втори мандат и Кая Калас за върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката за сигурност? 

“Това е последният голям разговор, който предстои в групата на Европейските консерватори и реформисти. Доколкото аз виждам нещата и доколкото ние в нашата партия “Има такъв народ” сме взели решение - не виждаме как бихме дали подкрепата си за Урсула фон дер Лайен. Единственото, което до момента е решено със сигурност, че Роберта Мецола ще има нашата подкрепа за председател на Европейския парламент. Моята позиция като представител на “Има такъв народ” е, че ние няма да дадем тази подкрепа, но пак уточнявам - дали ще гласуваме “против” или “въздържали се” също е някакъв политически знак. Но това решение ще бъде взето на последното заседание на групата преди гласуването в Страсбург. Аз наистина стоя на мнението на нашите италиански колеги в групата на ECR, които, знаете, са представители на управляващата в Италия партия, която пък изрази своето отношение, че при номинациите на високите постове в Европейския съюз наистина не се отчита новият вот на гражданите на Европа, че наистина се оставя настрана тази по-консервативна, по-преместена вдясно вълна. Високите позиции продължават да се разпределят все едно нищо не се е случило. Джорджа Мелони (премиерката на Италия - бел.ред.) изрази това мнение и се въздържа при гласуването в подкрепа за Урсула фон дер Лайен.” 


Какво е мнението на вашите колеги от Европейските консерватори и реформисти за новите групи, които се създават в Европейския парламент, от крайнодесни партии? 

“Последна партия, която се създаде, е на ръба на изискванията. Разговорите са, че може би това е направено не толкова, за да събере идеологически близки хора, партии и движения, а по-скоро за възползване от чисто административните бонуси на това да имаш своя група в Европейския парламент. Това носи по-голяма възможност за участие в комисиите, повече време за изказвания и така нататък. Така че аз не съм толкова сигурен, че там става дума за едно обединение на идейна основа, предвид, че е направено в последния момент и “на бързо”. Другата група около унгарската партия “Фидес” на премиера Виктор Орбан и около "Национален сбор”, която в момента е доста силна във Франция, в момента се превръща в третата най-голяма група в Европейския парламент. Тя надмина с 6 човека групата на Европейските консерватори и реформисти заради факта, че шестима членове на испанската "Вокс” напуснаха нашата група, за да се присъединят към групата на Орбан и льо Пен. Те излязоха с декларация, че го правят без да имат никакво разочарование от работата в ECR и че виждат идейна близост между двете групи и са готови да продължат да работят. Доколкото ние разбираме представителите на партията на Мелони не са били склонни да бъдат в една и съща група заедно с представителите на Виктор Орбан, което е довело до това унгарците да не бъдат допуснати до групата на ECR, което пък от своя страна ги е накарало да създадат отделна група. Както виждате, дори в Европейския парламент понякога лични отношения, а не толкова дълбоки идейни драми, са в състояние да предизвикат такива движения и образуване на нови формации.” 

Понякога обаче тези лични отношения и мнения са полесни за преодоляване, отколкото политическите различия...

“Ние започнахме работа, въпреки че не сме влизали в пленарна зала, и впечатленията ми са, че хората, колкото и да се разделени на идеологическа основа, никога не отказват възможността да потърсят разговор, да сверят позициите си и да потърсят възможността да направят нещо заедно, а не толкова да издигат лозунгите, които да ги разделят още от самото начало на разговора и той просто да не се състои. За мен е важно хората в нашата страна да знаят всичко, което правят българските представители в Брюксел и в Страсбург, и това, което аз обещах е, че със сигурност няма да се превърна в брюкселски призрак, който отива там и се разтваря в мъглата. Ще искам всичко, което правим, да бъде пред очите на хората и да чуваме тяхното мнение за своята работа постоянно”, заяви Ивайло Вълчев - евродепутат с мандата на "Има такъв народ". Бяха отправени запитвания и към "Възраждане" и "Продължаваме промяната" за интервю с техните представители Рада Лайкова и Христо Петров, които също са за първи път евродепутати, но те не се отзоваха на поканата. 

Урсула фон дер Лайен на конференцията на ЕНП в Букурещ.

Дневният ред на първата сесия на новоизбраните евродепутати в Страсбург предвижда евродепутатите да гласуват в четвъртък предложението на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен да бъде преизбрана за втори петгодишен мандат като председател на Европейската комисия. 

"Просто и ясно искам да изразя благодарността си към лидерите, които подкрепиха номинацията ми за втори мандат на Европейската комисия. Аз ще работя с целия парламент. И за мен е много важно членовете на Европейския парламент да споделят проевропейски и проукраински принципи, както и да защитават върховенството на закона. Трябва да убедя мнозинството. Сега сме в процес на изграждане на платформа между Европейсата народна партия, социалистите и "Обнови Европа". Ще търся контакт с други евродепутати извън тази платформа. За мен е въпрос на убеждаване, ако е възможно, на по-широко мнозинство за по-силна Европа", каза преди известно време Урсула фон дер Лайен.

Сутринта в четвъртък тя ще представи своята работна програма за следващите пет години и ще я обсъди с евродепутатите. Следобед ще се премине към тайно гласуване с хартиени бюлетини, в което се изисква абсолютно мнозинство от 50 на сто плюс един гласа от броя на всички евродепутати. Ако кандидатът не получи необходимото мнозинство, държавите членки трябва да предложат друг кандидат в рамките на един месец. 

Във вторник евродепутатите ще изберат председател на Европейския парламент. След като бъде избран той встъпва в длъжност незабавно. Първата му задача ще бъде да определи крайния срок за подаване на кандидатури за първия тур на изборите за заместник-председатели - общо 14. В сряда евродепутатите ще гласуват състава на парламентарните комисии.

Новия колегиум на еврокомисарите ще бъде гласуван през октомври или ноември.


По публикацията работи: Силвия Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!