Урсула фон дер Лайен и Роберта Мецола запазиха постовете си като председател на ЕК и ЕП

Европейският парламент затвърди курса на ЕС от предишните 5 години

Антиевропейските групи остават малка маргинализирана група на балкона на Европа и няма да могат да изпълнят желанията на избирателите си, казва евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев

| Анализ
Председателките на Еврокомисията и на Европейския парламент Урсула фон дер Лайен и Роберт Мецола.
Снимка: АФП


Миналата седмица Урсула фон дер Лайен получи от Европейския парламент втори мандат начело на Европейската комисия с повече гласове, отколкото първия си мандат. Роберта Мецола пък бе преизбрана с огромно мнозинство за 2 и половина години начело на Европарламента. По този начин бе затвърден курсът от предишните пет години на ЕС. 
Опасенията, че фон дер Лайен може да не получи необходимия брой гласове не се оправдаха. Тя взе 401 гласа "за" срещу  284 "против" и 16 "въздържал се" при гласували общо 707 евродепутати и 7 невалидни бюлетин. При предишното гласуване тя получи 383 гласа от общо 751. "Европа е изправена пред категоричния избор, който ще очертае нейния курс през следващите 5 години и ще определи мястото й в световен мащаб през следващите 50", каза тя в речта си преди вота:
"Европа не може да контролира диктаторите и демагозите по света, но може да избере да защити собствената си демокрация.  Убедена съм, че Европа такава, каквато е оформена след Втората световна война, с всички свои недостатъци и неравенства, е все още най-добрата версия в историята. Никога няма да стоя спокойно и да наблюдавам как тя се разкъсва отвътре и отвън. И никога няма да позволя да бъде приета крайната поляризация на обществата ни. Никога няма да приема, че демагозите и екстремистите ще унищожат нашия европейски начин на живот. И днес стоя тук, готова да поведа тази борба с всички демократични сили в тази институция". 
Според председателя на политическата група на ЕНП Манфред Вебер, чиито кандидат е фон дер Лайен, програмата й е точната програма за следващите 5 години :
"Много неща днес са заложени на карта. Европейците искат демократична, а не радикална Европа. Те искат да работим заедно и да постигаме компромиси, а не да разделяме хората, както правят Обран, льо Пен и Меланшон. Европейците искат обединена, а не разделена Европа". 
"Путин атакува нашите демокрации, има риск Тръмп отново да стане президент на Съединените щати и виждаме техните съюзници в цяла Европа да напредват", подчерта евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Рафаел Глюксман:
"Живеем в повратен момент и колективната ни отговорност е огромна. Ние, социалдемократите, ще сме тук, за да преградим пътя на враговете на демокрацията. Трябва да изградим мощна Европа, която да спре зависимостта си от Китай и петролните монархии от Залива". 
"Изборите миналия месец дадоха своя урок, който никой не може да игнорира", заяви председателят на "Патриоти за Европа" Жордан Бардела и допълни, че те са укрепили навсякъде позициите на патриотите и отслабили тези на либералите, центристите и зелените:
"Призовавам евродепутатите от този парламент да направят така, че мандатът на г-жа фон дер Лайен начело на Комисията да остане един единствен. Заедно и отговорно, "Патриоти за Европа" ще се противопоставят на преизбирането ви".
Дали преизбирането на фон дер Лайен е толкова благоприятен сигнал, колкото изглежда, като се има предвид увеличения изборен резултат на евроскептиците, е първият ми въпрос към евродепутата от ЕНП Андрей Ковачев:
  • Аз мисля, че първата седмица на Европейския парламент беше изключително успешна, нямаше нещо различно, освен реториката на някои екстремни партии. Между другото, аз не смятам, че е правилно да се наричат по този начин - "Патриоти за Европа", все едно всички други не са патриоти, това е много подвеждаща терминология. Роберта Мецола беше потвърдена с огромно мнозинство, след това бяха избрани с голямо мнозинство и заместник-председателите, и квесторите на парламента. И накрая, с повече гласове, както казахте, от преди 5 години, беше избрана и Урсула фон дер Лайен за втори мандат. В същото време, на тази сесия парламентът прие една единствена резолюция и тя е за продължаващата подкрепа за Украйна. Това беше много важно, защото се говореше, че с новия мандат Европейският парламент щял едва ли не да промени, по някакъв начин, позицията си.  Ние дадохме един много ясен външнополитически сигнал, че нашата подкрепа е устойчива и тя е свързана с основни ценности, че ние подкрепяме жертвата, тази държава, която е обект на насилие от страна на своя съсед. 
  • Същевременно политическите сили, които се обединиха зад фон дер Лайен, са твърде различни по идеология - от християндемократи, през социалдемократи, до либерали и зелени. До колко може да се окаже траен един такъв съюз по-нататък за работата на евроинституциите?
  • Европейският парламент винаги е работил така - с плаващи мнозинства. Но в този мандат Европейската народна партия става още по-незаобиколим фактор. Без нея няма как да има мнозинство нито от ляво, нито от дясно. Ние ще бъдем гаранта затова, че Европейският съюз трябва да продължи да бъде привлекателен, да развива своята икономика, да има достатъчно работни места, добри инвестиции в научна и развойна дейност, които да допринасят за конкурентоспособни продукти и услуги, които да продължи ЕС и страните-членки, в т.ч. и България - да може да изнася, защото ние сме експортно ориентирана икономика и нашата конкурентоспособност не трябва да бъде поставена на изпитание. Затова настояваме и за ревизия на Зелената сделка. Другите големи теми са отбраната - да имаме в ЕС по-ефективна отбранителна индустрия, която да си сътрудничи помежду си, за да може да произвежда конкурентоспособни единици техника за военновъздушните, военноморските и сухопътни сили, които да бъдат на конкурентни цени, особено спрямо  американските производители.
  • Дали с "Патриоти за Европа" и "Европа на суверенните нации" не се залага нещо като бомба със закъснител, която да бъде използвана на по-късен етап в зависимост от развитието на ситуацията в Белия дом?
  • Аз смятам, че в Европейския парламент имаме ясно и огромно мнозинство за това, че нито от едната, нито от другата страна - екстремно ляво и екстремно дясно, което, между другото се припокрива и в много от гласуванията и в миналия парламент беше така, комунисти и крайни левичари и т.нар. "крайна десница", смятам, че този парламент ще има, пак казвам, своето огромно стабилизиращо мнозинство в центъра и център дясно в лицето на ЕНП.
    - А как виждате ролята на "Патриоти за Европа" и "Европа на суверенните нации"? Какво очаквате от тях?
  • Те няма как да бъдат фактор, ако не решат да бъдат по-умерени в някои от своите изказвания. Между другото, имаше такива сигнали и от партията на льо Пен. Нека си припомним, че те изхвърлиха "Алтернатива за Германия" заради някои сигнали по посока неонацизъм. Колегата Жордан Бардела, който е и председател на партията им, има изключително умерени изказвания в сравнение както с предишни изказвания на льо Пен баща, така и на льо Пен дъщеря. Трябва да видим как ще се развива тази партия, но засега те са поставени под един вид санитарен кордон, че от тях няма как нещо да зависи и техните предложения няма как да съберат мнозинство в Европейския парламент. А пък въобще не говоря за другата малка група - мисля, че са 25 души, от които пък съвсем нищо няма да зависи. Аз това го казвах многократно и по време на предизборната кампания - че тези хора, които тръгват с изключително антиевропейски и антидемократични лозунги, няма да могат да оправдаят желанията на техните избиратели, с които са отишли, защото те ще бъдат една малка маргинализирана група в горните редове, в балкона на Европейския парламент. Много е тъжно, когато чувам от такива хора, че не ставали на химна на Европа, защото Европа нямала химн и не била държава. Ами то почти всеки град, всеки футболен отбор, спортен клуб има своя химн и е изключително тъжно, когато по такъв начин се показва неуважението към нашия общ европейски дом. Сега се сещам за химна на град Видин, например - "Бдинци - лъвове, титани". Няма ли да станат на този химн, който е обявен за химн на град Видин? По тяхната логика, няма никакво право на никакъв химн някой град или запалянковците от някой футболен отбор  нямат право да се радват на техния си химн. Правя това сравнение, защото ми стана изключително тъжно толкова на ниско ниво да е това неуважение към ЕС.
  • Имаше период, в който хората на Орбан бяха част от ЕНП. Дали е възможен обратният процес - от "Патриоти за Европа" обратно в ЕНП?
  • Към този момент това е абсолютно немислимо. С това изключително провокативно и едностранчиво поведение на Виктор Орбан, който поема акции, които не са съгласувани с другите страни-членки като посещенията му в Русия и Китай, няма как да има такова връщане. Защото знам, че в България имаше или има все още хора, които харесват някои от неговите политики. И, да, ние също винаги сме казвали, че политиките по отношение на сигурността, на опазване на външните граници, демографските политики, подкрепата за семействата - това са политики, които и ние споделяме. Но тези провокации, които се извършват и особено по отношение на българския национален интерес в Сърбия и Северна Македония, където оста Орбан-Вучич-Мицкоски  е толкова силна и толкова, за огромно съжаление, антибългарска, няма как на сегашния етап да имаме някакви илюзии, че може Виктор Орбан да се върне в центъра.
  • Аз имах предвид негови евродепутати като отцепване или може би евродепутати от други страни-членки от "Патриоти за Европа", които в някакъв момент да припознаят ЕНП повече като своя партия...
  • Нямам представа към този момент, засега ще видим. Ние приехме унгарската опозиционна партия "Тиса" в ЕНП, състояща се от 7 евродепутати, които спечелиха доста сериозни позиции в Унгария и работим с тях. 
  • Очертава се един може би нелек период за Европа он ноември нататък. Дали смятате, че тя е достатъчно добре подготвена за него?
  • Какво означава да очаквам? В миналия мандат не очаквахме COVID, а той дойде. Не очаквахме война, но стана тази ужасна война в Украйна. Какво е пред нас, трудно можем да разберем. Но, очакваме, разбира се, след изборите в Съединените щати какво ще се случи в Близкия Изток и справедлив мир в Украйна, много е важно да е такъв. Справедлив мир може да означава само възстановяване на териториалната цялост и суверенитета на украинската държава и изтеглянето на руските сили от международно признатите граници на Украйна. Всякакъв друг мир просто няма да бъде справедлив. Може да е всякакъв друг - руски мир или каквото и да било, но това не е справедливо. Все пак говорим за ужасна ситуация в Украйна, където бяха погубени вече стотици хиляди животи на невинни хора. Как ще се възстанови и как ще функционира по-нататък Украйна ще видим,  но ние продължаваме да подкрепяме и възстановяването на тази държава. 

По публикацията работи: Ангелина Пискова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!