Променящите се реалности на демографията в Европа (Графика №9/2024)

Какъв е делът на хората над 65 години в ЕС?

Увеличаването на очакваната продължителност на живота, по-ниската раждаемост, по-малките домакинства и нарастващата урбанизация променят демографските структури в страните от Европейския съюз (ЕС).

Към 2023 година Европейският съюз е имал средно население на възраст 65 и повече години от 21,3%, което е с 1,1% повече от 2019 г.

През 2023 г. Италия (24,0%), Португалия (23,9%), България (23,5%), Финландия (23,3%) и Гърция (23,0%) са европейските страни с най-голям дял възрастно население. В Люксембург (14,8%), Ирландия (15,2%), Кипър (16,6%), Словакия (17,8%) и Малта (18,5%) имат най-малко възрастни хора, като и петте държави имат по-малко от 19 процента от населението в тази възрастова категория.

Понастоящем в ЕС повече от една пета от населението е на възраст 65 или повече години. Прогнозите обаче показват, че по-възрастните хора ще съставляват близо една трета от населението до 2050 година.

Застаряването на населението в Европа ще има дълбоки последици в различни сектори, включително здравеопазването, социалните грижи, пазара на труда и икономиката. Тази демографска промяна значително ще увеличи тежестта върху системите на здравеопазване, системите за социално подпомагане, включително пенсиите и услугите за дългосрочни грижи.

Към тези промени трябва да се подходи проактивно, с цел да се проучат ефективни подходи за осигуряване по-доброто бъдеще на застаряващото население на Европа, както и да се гарантира благополучието и просперитета на бъдещите поколения.



По публикацията работи: Николай Иробалиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!