Буксува ли глобалната борба с корупцията? (Графика №14/2024)

България бележи напредък, но остава на предпоследно място в ЕС

| Анализ
Снимка: Pixabay

Индексът за възприемане на корупцията (CPI) за 2023 година показва, че корупцията в целия свят процъфтява.

Индексът за възприятие на корупцията на Transparency International за 2023 година включва 180 държави и територии по света, като той измерва нивото на корупцията в публичните институции, оценявайки по скала от 0 (най-високо възприемано ниво на корупция) до 100 (най-ниско възприемано ниво на корупция).

Над две трети от страните са с резултат под 50 точки, което показва, че имат проблеми с корупцията. Средната стойност на индекса за света е само 43 точки, като няма съществена промяна в последните години.

Западна Европа и Европейският съюз остават от регионите със сравнително висок индекс, въпреки съществуващите разлики между страните в съюза. Средното ниво на индекса за държавите членки в ЕС за 2023 е 64 точки.

Данните сочат, че държавите с най-ниски възприемани нива на корупция в ЕС са Дания и Финландия, съответно с 90 и 87 точки, които всъщност са начело и на глобалната класация. Другите водещи страни членки на ЕС са Швеция с 82 точки, Нидерландия със 79 точки, Германия и Люксембург с по 78 точки.

Сред най-слабо представящите се в миналогодишната класация в рамките на ЕС, с под 50 точки се нареждат Унгария (42 точки), България (45 точки), Румъния (46 точки) и Гърция (49 точки).

В сравнение с 2022 година България бележи ръст от 43 на 45 точки, като се изкачва и в световната класация от 72 на 67 позиция.



По публикацията работи: Николай Иробалиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!