Европейска проверка на качеството на водите по плажовете


В България през 2014 година 73,4 процента от проверените 94 места за къпане са били с отлично качество на водата. Това сочи годишният доклад на Европейската агенция за околна среда и Европейската комисия.
Най-добро качество на водите по плажовете в Европа предлагат Кипър, Малта и Люксембург, където всички места са отлични.  Страните с най-голям дял води за къпане, които не са покрили стандартите на ЕС, са Естония, Ирландия, Холандия и Швеция.
Като цяло 95 процента от проверените места покриват минималните стандарти за качество на водата през 2014 година, отбелязва ДПА.

Европейският парламент подкрепи проекторегламент за ограничаване на вноса от Африка на т.нар. "кървави минерали", предаде Франс прес. Те се внасят основно от Конго и района на Големите езера, където въоръжени групировки си оспорват контрола върху мините.
Гласуваният текст предвижда да се изисква от металургичните предприятия и рафинериите в ЕС, както и от всички "оператори по веригата", да въведат задължителна система на проследяване и сертифициране. Регулацията би засегнала 880 000 компании.
Този текст не е окончателен и предстоят преговори между ЕП, Европейската комисия и страните членки за постигане на компромисен вариант, допълва агенцията.
 

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!