Московиси: Ще има облекчения, ако Гърция спазва ангажиментите си


Европейските кредитори са се съгласили да облекчат дълговото бреме на Гърция, ако правителството на страната успее да спазва условията на третия спасителен пакет, казва еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, цитиран от Bloomberg. 

Еврогрупата вече е обсъдила това. Ние се разбрахме да намалим лихвената тежест, да намалим падежа на дълга. Това може да бъде направено когато му дойде времето, след преговорите за добра програма за развитие и съдействие, казва европейският комисар. Bloomberg коментира, че изказването му е в противоречие с позицията на Германия, че обсъжданията по облекчаването на плащанията по гръцкия дълг все още продължават и припомня, че МВФ нееднократно е призовавал европейските лидери за намаляване дълговете на Гърция, което ще помогне за възстановяването икономиката на страната.

Финансовият министър на германия Волфганг Шойбле привлича възхвали и критики в равни количества заради своето предложение Гърция да си вземе „таймаут“ извън еврозоната, пише The Telegraph.
"Като предложи тази възможност, раздразнителният 72-годишен германски министър прекоси политически Рубикон -  потвърди, че има връщане и от единната валута и  наруши най-голямото европейско табу" коментира изданието и цитира коментатори, които предлагат "Германия на Волфганг Шойбле, а не Гърция, да си вземе „таймаут“ извън еврозоната".

Още европейски новини:

 www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!