Русенци се надяват Великобритания да остане в ЕС


На 23 юни гражданите на Великобритания ще имат право да изразят мнението си в референдум за членството на страната им в ЕС. През последните дни в обществото на Острова се сблъскват две тревоги - страхът от загуба на работни места, ако страната напусне съюза, и страхът от голяма имиграция, ако остане в блока.

Заглавията във вестниците показват, че Великобритания е страна, която не се чувства добре в собствената си кожа, хваната в капана на това, което бившият държавен секретар на САЩ Дийн Ачесън преди години описа като имперско минало, от което Обединеното кралство не иска да се откаже, и бъдеща роля, която не е склонно да приеме. 

Историята на Великобритания на влиятелна сила в Близкия изток и Африка я поставя в позиция да поведе Европа в изготвянето на модерна версия на Плана "Маршал", която да комбинира дипломация, помощи и икономически инициативи за справяне с нестабилността в тези региони.

Нещо повече - нападенията на "Ислямска държава" в различни страни по света могат да бъдат спрени само с помощта на трансгранично сътрудничество по сигурността. С британска помощ Европа може да преодолее икономическите си проблеми, да намали енергийната си зависимост от Русия и дори да поведе света в справянето с климатичните промени. Ако на референдума на 23 юни британците изберат да бъдат лидери в Европа, вместо да я напуснат, ще покажат, че Великобритания е всичко друго, но не и "амортизирана".

Според русенци излизането на Великобритания от ЕС ще бъде във вреда както на самите англичани, така и на европейските граждани, които временно живеят и работят там. От една страна са висококвалифицираните специалисти, които вече са се утвърдили и дават своя принос за британската икономика, а от друга - хората от сферата на услугите, които традиционно създават по-добри условия за живот на Острова.

Оказва се, че въпреки разстоянието от над 3 000 км, за българите не е безразлично дали Обединеното кралство ще запази членството си. Мнението на хората е, че повече са ползите за икономиката и социалната система, отколкото вноската в ЕС на Великобритания. 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!