Цв. Гълъбова: Удобно е за политиците да приписват убийствата на психично болни



България е на последно място в Европа по грижа за психично болните пациенти, гласи нов доклад на британското сп. "Икономист". Той анализира грижите за хората с психични заболявания. В изследването са включени 30 европейски държави. Грижите се измерват чрез т. нар. "индекс за интеграцията на психично болните", който включва 18 показателя. Сред най-важните критерии са достъпът до медицински грижи, защитата на човешките права, възможността на хората с психически проблеми да намират работа, да живеят пълноценен семеен живот, както и в обществото като цяло, съществува ли стигма и др.

Първа в класацията е Германия, където показателят е 85,6 от 100 възможни. България е последна с индекс от едва 25. Предпоследна е Румъния с 34,7.
България е последна по няколко критерия: осигуряване на стабилна семейна среда, достъп до здравни услуги, възможност за образование и работа и намаляване на стигмата.
Страната ни е поставена на 28-о място по възможността за осигуряване на стабилна семейна среда с индекс, като тук изпреварва Хърватия и Кипър. Същото място делим с Румъния според това дали психично болните имат възможност да работят и да получават образование. В това отношение най-зле е Словакия. По достъп до здравни грижи България е предпоследна, като оставя зад себе си само Румъния.

Какво може да накара един 18-годишен да стане масов убиец коментира д-р Цветослава Гълъбова -  психиатър, директор на Държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски" :

Може да го накарат много неща. Мотивите могат да бъдат различни. Най-общо могат да се разделят в две групи - болестни и неболестни. В случая се твърди, че това е депресия. Но не в смисъла на медицинското понятие. Според д-р Гълъбова това е удобна теза за политиците, тъй като хората с лабилна психика или заболяване стават податливи на религиозно импрегниране. И много често те могат да бъдат използвани за извършване на различни противоправни деяния от хора с недобри намерения.
Да, предотвратими са тези неща, но за съжаление, не само у нас, а и по света не винаги могат да бъдат предотвратени.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!