Асим Адемов: Има забавяния на ваксини, но скоро ще бъдат доставени около 100 милиона дози

| обновено на 08.02.21 в 09:44
евранет плюс Асим Адемов

През 2020-а година ЕК представи своята стратегия за ускоряване на разработването, производството и внедряването на ваксини срещу COVID-19. Съгласно тази стратегия Комисията постигна споразумение с индивидуални производители от името на държавите в ЕС. Т.е. поръчките се правят централизирано от ЕК, а не всяка държава сама за себе си.

По думите на евродепутата Асим Адемов към момента има забавяне на доставките, но въпреки това се очаква много скоро бъдат доставени около 100 милиона дози. Ваксинираните европейци само за месец са 12 милиона.

„Към днешна дата имаме три безопасни и ефективни ваксини, които са разрешени за употреба в ЕС. Има още три сключени договора, които позволяват закупуването на още ваксини, след като се докаже и тяхната безопасност и ефективност“, каза още Асим Адемов.

Очакванията са до лятото 70% от възрастното население да бъде ваксинирано, а до есента 70% от населението на ЕС.

„Ще преодолеем проблема с доставките. Скоро на пазара ще има достатъчно ваксини, но трябва да има и достатъчно желаещи да се ваксинират“, каза още евродепутатът, който допълни, че е необходима по-засилена информационна кампания срещу дезинформацията за ваксините.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!