Една година от началото на пандемията от Covid-19. А сега накъде?

Според Цветелина Пенкова, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, макар и с леко закъснение, европейските институции са успели да реагират адекватно и да помогнат в различните сфери, засегнати от пандемията. Регламентацията относно свободното движение на хора и подпомагането на движението на сезонните работници, Пенкова определи като една от най-важните мерки, въведена в началото на пандемията.

Цветелина Пенкова открои като успех и преговорите, касаещи безпрецедентно голям обем от средства, които ще бъдат отпуснати на държавите членки, за да подпомогнат икономическото възстановяване след ковид-кризата – „Следващо поколение ЕС“ в размер на 750 милиарда евро. Парите предстоят да бъдат разпределени през тази година.

Българският евродепутат посочи и някои възможности, които се откриха в резултат на пандемичната ситуация:

“Забързаха се процесите на дигитализация в икономиката, създадоха се условия за гъвкаво работно време, изнесени офиси в домашна обстановка. Новите условия на пазара на труда изискват и нова организация на работния процес, ново по-гъвкаво законодателство.“

Според Пенкова е необходимо създаването на програми за преквалификация и придобиване на дигитални умения, както и от по-активна социална политика и повече защита на работниците с гъвкаво работно време и непостоянна работа. 

„Дигитализацията и развитието на новите технологии са бъдещето, което ни очаква на пазара на труда, след като се преборим с пандемията от COVID-19.“, обясни Цветелина Пенкова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!