Европейският ваксинационен сертификат - факт през юни

Снимка: schengenvisainfo.com

Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент продължават засилените преговори по между си за изясняване на детайлите за въвеждане в действие на територията на съюза на документ, даващ право на свободно движение на гражданите в рамките на Европейския съюз по време на пандемия и доказващ, че притежателят му е ваксиниран, има отрицателен тест или вече е преболедувал Ковид 19. Начините на издаване и механизма на действие на такъв сертификат , се очаква да бъдат тема на обсъждане от европейските лидери на насрочената на 25 май среща на Върха на Европейския съюз в Брюксел:

Тогава ще говорим отново по тази тема и ще уточним детайлите, за да сме сигурни, че можем да насърчим всички усилия за намиране на общо споразумение по въпроса, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Оптимизъм за бъдещето на документа изрази и председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен, която смята темата за т. нар. ваксинационен сертификат за изключително важна, не само заради принципа на свободното движение, но и заради настъпването на летния сезон:

Важно е хората да планират предварително ваканциите си. Но е важно и за работещите в туризма, хотелиерството или транспортния сектор, както и за бизнеса като цяло, защото много сектори очакват да започне възстановяването им, отбеляза председателят на Европейската комисия и допълни :

Трябва да дадем възможност и за пътуване в рамките на и до Европейския съюз. Радвам се да съобщя, че правната и техническа работа по сертификата за пътуване в Съюза е в ход, за да може системата да заработи през месец юни.

Според Урсула Фон Дер Лайен, за да се случи това е необходимо обединение на усилията на европейските политици в тази посока:

Благодарение на работата на португалското председателство в Съвета на Европейския съюз и на бързата реакция на Европейския парламент за постигане на позиция, можем реално да се стремим към политическо споразумение до края на този месец. Това би позволило системата да започне да действа и хората да носят със себе си неопровержимо доказателство, че са ваксинирани, или имат отрицателен взаимно признат тест, или са преодолели COVID-19 и по този начин имат антитела, каза още Урсула Фон Дер Лайен.

Европейският парламент вече започна преговори по темата с Европейския съвет и Комисията и  заяви, че подкрепя въвеждането на сертификат за Ковид 19, който би позволил пътуване в Европа без допълнителни ограничения или дискриминация.

А, еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс обясни, че бъдещият сертификат ще е:

Един инструмент, който ще опрости процедурата на движение в Европейския съюз и ще бъде приет от всички страни-членки, с  който ще се даде възможност на европейските граждани да пътуват в условия на сигурност и без дискриминация. Този модел ще подкрепи икономиката и би могъл да послужи като пример за решаване на бъдещи проблеми и на световно равнище.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!