Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урсула фон дер Лайен призова останалите държави да изнасят ваксини срещу Covid-19

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова останалите държави да изнасят ваксини срещу Covid-19, както прави това ЕС.

В края на срещата на европейските лидери в Порто тя отново заяви, че премахването на патента върху тях не е решение в краткосрочен или средносрочен план.

Като подчерта, че ЕС е отворен за тази дискусия, фон дер Лайен уточни, че това е в дългосрочен аспект. Тя допълни, че в тази връзка първото, което трябва да се вземе предвид сега, е износът на ваксини:

"ЕС е аптеката на света и е отворена към него. До този момент в Общността са произведени 400 млн. ваксини, от които 50 на сто или 200 млн. дози са изнесени в 90 страни по света. Ние приканваме останалите да направят същото. Това е най-добрият начин, именно сега, в краткосрочен план, да се подходи към забавянето на производството им и техния недостиг по целия свят".

Фон дер Лайен уточни, че в споразумението с „Пфайзер“/„Бионтех“ за закупуването на до 1,8 милиарда дози от ваксината има клауза, която позволява на страните-членки да продават или даряват част от тях в случай на излишък.

"Правната и техническата подготовка за зеленото удостоверение върви така, че то да бъде задействано през юни", каза още тя и добави, че се очаква политическо споразумение по въпроса в края на този месец.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел уточни, че лидерите на страните-членки ще се върнат отново към този въпрос на срещата на върха на  25-и май, за да изчистят оставащите трудности.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна