Андрей Ковачев: Подобряването на отношенията с Турция е от взаимна полза

Андрей Ковачев

Отношенията между Европейския съюз и Турция са се влошили до такава степен, че изискват задълбочена преоценка от двете страни, заявиха евродепутатите в специален доклад, който беше гласуван и приет с 480 гласа „за“, 64 гласа „против“ и 150 гласа „въздържал се“. Според евродепутатите през последните години правителството на Турция все повече се отдалечава от ценностите и стандартите на ЕС. В резултат на това отношенията са били сведени до исторически ниско равнище.

Членовете на Европейския парламент са обезпокоени още и от враждебната външна политика на Турция, включително по отношение на Гърция и Кипър, както и от ангажирането ѝ в Сирия, Либия и Нагорни Карабах, което противоречи на приоритетите на Европейския съюз. Евродепутатите също така повтарят призива си от 2015 г. и отново насърчават Турция да признае арменския геноцид, като по този начин проправи пътя към истинско помирение между турския и арменския народ.

В доклада се припомня, че Турция играе важна роля чрез приемането на почти 4 милиона бежанци, от които приблизително 3,6 милиона са сирийци, като се отбелязва, че предизвикателствата за преодоляването на тази криза са се увеличили вследствие на пандемията от COVID-19. В документа обаче се подчертава, че инструментализирането на мигрантите и бежанците не може да бъде прието като средство за политическо влияние и изнудване.

В приетия доклад евродепутатите настояват още, че ако Турция не промени настоящата отрицателна тенденция, Комисията следва да препоръча официално временно преустановяване на преговорите за присъединяване. Според евродепутата Андрей Ковачев обаче в интерес на Еевропейския съюз е да има добри отношения с Турция по въпроси, свързани със сигурността, миграцията и икономиката. Както и да се стремим Турция да спазва европейското законодателство и да приема европейските закони, за да се чувства по-близка към Европа, а не към други геополитически части на света - било то Китай, Русия, Иран или други страни. „В Турция има и много проевропейски мислещи хора“, спомена още Ковачев.

„Аз смятам, че е важно Турция да продължи по европейския път, да приема европейското законодателство и да бъде прогнозируем партньор на ЕС“, каза още Андрей Ковачев. Според него подобряването на отношенията с Турция е във взаимна ползва – и на Турция, и на Евросъюза. Какви са шансовете отношения между ЕС и Турция да се подобрят, чуйте коментара на евродепутата Андрей Ковачев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!