EС с план за инвестиции по света като алтернатива на Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Привличане на инвестиции до 300 милиарда евро до 2027 година, е една от целите на новата европейска инициатива „ Глобален портал “. Тя има за задача да осигури свързаност на държавите – членки на Европейския съюз с партньори от цял свят в областите: цифрови технологии, енергетика, транспорт, здравеопазване, образование, както и научно-изследователските системи. 

"С този Глобален портал показваме, че правим крачка, за да подкрепим по целия свят инвестициите в инфраструктура, които са необходими за нашите партньори", отбеляза председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен и допълни:

"Това е вид модерна инфраструктура, която държи ключа за справяне с предизвикателствата пред нас:  борбата с изменението на климата, устойчивото развитие за развиващите се страни, глобалната здравна сигурност, която постави пред нас и въпроса за устойчиви и отворени вериги за доставки."

Според Урсула Фон Дер Лайен ключов момент в стратегията е доверието между партньорите, участници в нея, особено сега когато инвестициите са ограничени, заради състоянието на икономиката в следствие кризата от Covid-19:

"Ето защо сме убедени, че страните се нуждаят от доверени партньори, за да изработват проекти, които са устойчиви и с високо качество. Искаме проекти, които се изпълняват с високо ниво на прозрачност и добро управление. И в крайна сметка тези проекти трябва да дадат на място осезаеми резултати, които са от полза за местните общности и хората в съответните страни."

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен е категорична, че „Глобален портал“ ще даде нов стратегически подход към инвестициите:

„ Глобален портал “ ще мобилизира 300 милиарда евро до 2027 година и ще инвестира по целия свят, за да подкрепи приоритетите ни, а именно зеления и цифровия преход. Имаме страни партньори с изобилие от възобновяема енергия, помислете за вятърна или слънчева, за да произвеждат водород, което представлява интерес както за тях, така и за нас. Или помислете за проект за подводни кабели за данни, свързващи два континента", отбеляза Урсула Фон Дер Лайен.

Инициативата ще обедини държавите-членки и финансовите им институции, както и Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, но ще се стреми да приобщи към нея и частния сектор:

"И тук не става въпрос само за финансов капитал – разбира се, това е важно, но ние също така привличаме капитал от технологии и ноу-хау, които частният бизнес сектор може да донесе", каза още председателят на еврокомисията.

С инициативата „Глобален портал“ Европейският съюз ще инвестира в международна стабилност и сътрудничество и така ще допринесе за намаляване на недостига на инвестиции в световен мащаб, уточняват от комисията. Експерти коментираха, че инициатива цели да бъде алтернатива на китайския проект „Един пояс, един път“ , който има за задача свързването на развиващи се с развити страни. „Глобален портал“ може да превърне ЕС в по – ефективен геополитически играч, смятат дипломати, а според председателя на ЕК Урсула Фон Дер Лайен в ерата на глобална хиперконкуренция съюзът трябва да стане по-активен глобален играч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!