Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Глобален портал" е по-скоро ориентирана към неевропейски държави

Владимир Шопов: Планът за инвестиции на ЕС е реакция на китайския "Един пояс, един път"

Интересно е колко държави ще откликнат на тази инициатива на ЕС

Владимир Шопов
Снимка: Ани Петрова

"Планът за инвестиции на ЕС със сигурност е реакция на китайския план "Един пояс, един път", в контекста на разширяващото се геополитическо противопоставяне. Идеята е ключов елемент от изграждащата се геополитическа идентичност на Европа. Заявката беше направена преди години. Темата за инфраструктурата и за инвестициите е може би един от най-бързите начини за започване на изграждането на тази идентичност. Не е изненадващо, че ЕС тръгна по тази пътека".

Това каза пред БНР политологът Владимир Шопов.

Европейският съюз обяви план за инвестиции на стойност 300 милиарда евро в инфраструктурни, цифрови и климатични проекти по целия свят. Планът, наречен "Глобален портал", е истинска алтернатива и по-добра оферта на инициативата на Китай "Един пояс, един път", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

300 милиарда евро под формата на безвъзмездни помощи ще бъдат инвестирани в проекти, които да подпомогнат зеления и цифров преход на развиващите се страни.

Политологът припомни, че още на срещата на Г-7 през лятото е било взето решение на по-общ западен отговор на мегаинициативата на Китай:

"Как ще изглежда той е рано да кажем, защото нямаме окончателните контури - мащабът и амбицията на инициативата предстои да станат ясни. Другият въпрос е как ще бъдат синхронизирани отделните инициативи на западните държави".

По думите на Шопов ЕС се опитва да разшири и да предложи по-добър вариант за развитие на тези трети държави, в сравнение с китайската инициатива:

"Фокусът на ЕС е върху по-устойчивото развитие, спазването на различни права, свързани с условията на труд и опазване на околната среда. Много от китайските проекти са критикувани по тези линии. Традиционно има доста неяснота, засекретяване на договори, когато става въпрос за инициативата на Китай. От тази гледна точка европейското предложение към тези държави има и нормативен компонент. Трудността на "Глобален портал" ще бъде да балансира тази по-реалполитик нагласа - разбирането, че ЕС и Западът влизат в открита конкуренция с Китай - на тази плоскост".

Той подчерта, че Европа иска едновременно да предложи алтернатива на китайската инициатива, но и инвестиционна рамка за нов тип развитие на всички държави, с които ще работи:

"Интересно е да видим колко държави ще откликнат на тази инициатива на ЕС. ... Очаквам в близките години бясна надпревара между проектите на ЕС и Китай в предлагането на инвестиции". 

Според него по-сериозното предизвикателство в района на Западните Балкани е подкрепата и инвестициите да бъдат насочени към базовите елементи от възстановяването на държавите:

"Във всички държави в този регион има тежък недостиг на базова инфраструктура - жп, магистрали. ЕС доскоро не желаеше да се ангажира с по-мащабна подкрепа в развитието на тези елементи от стопанствата на съседните ни държави. Това сега се променя. По този начин тогава се отвори това пространство, в което Китай успя вече да се позиционира много успешно в Сърбия, РСМ, Черна гора, Босна и Херцеговина". 

"Глобален портал" е по-скоро ориентирана към неевропейски държави - в Африка, в Азия, посочи още политологът и добави:

"В рамките на Европа има достатъчно налични инструменти и ресурси. По-съществено е да се случи политическият разговор, в края на който европейските средства да се насочат към ключови дефицити, които продължават да пречат на държавите от Западните Балкани. В Брюксел вече има разбиране за този проблем и аз очаквам през идните години той да бъде поне частично разрешен".

Интервюто на Весела Владкова с Владимир Шопов в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР