Конкурс за нова българска поп и рок песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска поп и рок музика „Пролет“ е създаден през 1970 г. от редакция “Забавна музика” при БНР и става популярен като „Пролетен радиоконкурс”. Излъчва се по програма „Хоризонт”, победителят се определя от слушателите, интересът е огромен и в редакцията пристигат хиляди писма. БНР успява да съхрани традицията и да популяризира българската музика дори и през най-трудните моменти за обществото, като периодичността на конкурса никога не е нарушавана. Днес, „Пролет“ е един от водещите форуми за съвременна българска поп и рок музика. Малцина са композиторите и поетите, които не са станали част от него, а сред изпълнителите през годините се открояват имената на Паша Христова, Лили Иванова, Васил Найденов, Маргарита Хранова, Георги Христов, Петя Буюклиева, Васил Петров, дует Аргирови и Ритон, Мими Иванова, Мария Нейкова, Любо Киров, групите ФСБ, Щурците, Сигнал, Атлас, Б.Т.Р., Сленг, група Спринт, Gravity Co, Jeremy и т.н.

Конкурсът за нова българска поп и рок музика „Пролет“ периодично обновява своя облик. Така е и през настоящата 2022 г., когато е заложено изискването песните да са само на български език.

Наградите, които ще бъдат връчени са: Голямата награда, Награда на слушателите, Награда за дебют и Участие на фестивала „Евросоник“ в Грьонинген. Като член на EBU /Европейския съвет за радио и телевизия/ БНР дава шанс на един от финалистите да представи България с концерт на престижния фестивал “Евросоник”, Нидерландия. Сред носителите на тази награда са групите БТР, Д2, Шангри Ла, Уикеда, Акага, Phuture Shock, Силует, Криста и Огнян Драндийски, Gravity Co, Der Hunds, Saint Electrics, Рут Колева, Jeremy, Hayes & Y, Airbag.

Церемонията по връчването на наградите и Гала концертът на 53-то издание на конкурса „Пролет“ ще се проведе на 29.09.2022 г. в София лайв клуб от 20 часа.

Слушайте песните от 53-ото издание на конкурса за нова българска поп и рок песен „Пролет 2022“