БНР дава началото на 53-то издание на конкурса „Пролет“ с обновен регламент

С нова визия на сайта и промени в регламента стартира 53-то издание на конкурса за нова поп и рок музика „Пролет“. Неудачите около конкурса през последните години, подсказаха, че е необходима широка платформа за дискусия и обсъждане в дълбочина на проблемите и нуждите на съвременната българска поп и рок музика. В продължение на месеци, колеги от различни нива на всички национални и регионални програми и дирекции в БНР, свързани с реализацията на „Пролет“, работиха активно, за да отговорят на изискванията за прозрачност и професионализъм, да спомогнат за създаването и разпространението на качествена българска музика, както и да съдействат на съвременните творци в този нелек процес.

От 21 април 2022 г., всеки желаещ да се включи в конкурса “Пролет“ може да го направи, попълвайки регистрационната форма на сайта prolet.bnr.bg. Всички документи и файлове се подават онлайн до 15.00 ч. на 23 май 2022 г., когато порталът ще бъде затворен.

Неизменно остава условието песните да са нови, да не са излъчвани, издавани или популяризирани на концерти или в интернет платформи, а новостите в регламента гласят, че авторският екип трябва да е български, текстът на песента също, както и че всеки автор и изпълнител, може да участва само с една песен. Има промяна и при селекцията на песните, като тя се извършва на няколко етапа от комисия, включваща 17 представители от различни дирекции и програми.

За по-голяма обективност и прозрачност, членовете на професионалното жури, оценяват песните независимо един от друг, като никой от тях не знае кои са останалите. Журито определя Голямата награда в конкурса – реализация на ново музикално произведение, продуцирано от БНР с възможност за избор – ако звукозаписните дейности са извън студиата на БНР са в размер до 5 000 лв., а ако те се осъществят с технически екип и студио на Радиото, стойността им е до 10 000 лв.

Още три специални награди очакват участниците в „Пролет’22“ – награда на слушателите, награда за дебюти участие на фестивала „Евросоник“ в Грьонинген – Нидерландия.

Гала-концертът и връчването на наградите ще се проведе на 29 септември 2022 г. в София лайв клуб, където всички номинирани ще изпълнят песните си „на живо“.

Подробности по провеждането на 53-то издание „Пролет“ може да намерите в регламента на конкурса.

Екипът, реализиращ тази година конкурса е с продуцент Жени Монева и кооридатори Ирина Михалкова и Анна Петрова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!