Българско национално радио
2016 година е юбилейна – изпълват се 160 г. от създаването на първите български читалища в Свищов, Лом и Шумен. БНР и програма „Хоризонт“ имат свое „пътуващо студио“, което вече 12-а година представя читалищата в предаването „Имат ли песните спиране...“, което се излъчва от самото читалище с прякото участие на местните читалищни деятели и носители на традициите. Това провокира осъществяването на кампания на БНР, посветена на стотиците българи, особено в най-малките населени места, за които втори дом е Читалището - като морален принос на общественото радио за значимостта и възможностите за развитие на българското читалище.

128 години НЧ “Просвета 1888” - град Поморие

Читалище “Просвета 1888” е основано през 1888 год. от родолюбиви българи в някогашното многоезично Анхиало.

През своята 128-годишна история винаги е било духовен и културен център на Поморие и общината. Това естествено му отрежда и водещата роля в културната политика на града и селищната система.
В периоди на премеждия и възход читалището се помещава от малка дъсчена постройка в началото, през масивна двуетажна сграда от 1935 г., до модерен, стъклен палат през 2012 г.
Разполага с най-голямата и най-богата библиотека в Община Поморие – 70 000 тома литература, чудесен театрален салон, балетна зала, кабинети.  
През 1898 г. към читалището е  създаден най-стария любителски театър с 118 годишна история. Тук са  възпитани  и  отгледани поколения театрални таланти, чиито високи художествени постижения са отличени с над 10 Големи награди и отличия от Националните  и  Балкански  фестивали  на любителските театри  в Тополовград, Цариброд и Каварна през последните години. Носител е и на Специалната награда на Министерство на културата. Читалищен театър “Просвета” осъществява богата гастролна  дейност  в страната  и  в  чужбина – Република Сърбия – (Западните покрайнини) и Република Турция.
В читалището работят и развиват своята дейност още Клуб по спортни танци, Мажоретен състав, школи по спортна гимнастика и балет, студио “Художествено слово”, школа по пиано, клуб “Краезнание”, Фондация “Поморие” и др.
Културният календар на Читалище “Просвета” е изпълнен със завиден брой ежегодни прояви – театрални спектакли, фестивали, симпозиуми, литературни срещи, художествени изложби, много от които са станали емблематични за Поморие и за духовния  живот в страната.
Читалище “Просвета 1888” е инициатор и организатор на традиционните Национални поетични празници “Яворови дни”, носещи духа и гения на великия поет Пейо Яворов - 58 години; на Националната Седмица на морето – повече от 25 години; на Празниците  на виното “Море от вино” – 15 години; на Националния фестивал “Ритъмът на морето” на духовите оркестри и мажоретни състави – вече 12  години.
На организираните от читалището събития се се изявили много от най-изтъкнатите български творци - артисти, музиканти, художници...
Със своята народополезна дейност читалището се е превърнало в притегателен духовен център.
За своята 100-годишнина през 1988 год. Читалище “Просвета” е удостоено с Орден “Св.Св. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” – І степен , Диплом и медал на Фондация „РЕНЕСАНС ФРАНСЕ“.
Удостоено е и с Почетен знак на Община Поморие.
Читалището се ръководи от настоятелство с председател Милчо Талев и секретар Мария Ралева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!