Българско национално радио
2016 година е юбилейна – изпълват се 160 г. от създаването на първите български читалища в Свищов, Лом и Шумен. БНР и програма „Хоризонт“ имат свое „пътуващо студио“, което вече 12-а година представя читалищата в предаването „Имат ли песните спиране...“, което се излъчва от самото читалище с прякото участие на местните читалищни деятели и носители на традициите. Това провокира осъществяването на кампания на БНР, посветена на стотиците българи, особено в най-малките населени места, за които втори дом е Читалището - като морален принос на общественото радио за значимостта и възможностите за развитие на българското читалище.

„…Едно Българско читалище, гдето ще бъди библиотека и музеом...”

2
Плочата на Първо българско читалище в Свищов


Първото българско читалище е основано на 30 януари 1856 година в Свищов по инициатива на Емануил Васкидович, Георги Владикин, Христаки Филчов и Димитър Начович.

“Тия четири лица, воспалени от родолюбието си, определиха по възможности да пожертва всякой от онаго дара, от когото Бог им подарил, за да поставят едно Българско читалище, гдето ще бъди библиотека и музеом...”. 

Наред с инициаторите, на учредителното събрание присъстват още около 40 разпалени родолюбци.

С учредяването си Читалището открива широки простори за просветна, благотворителна, библиотечна, театрална и стопанска дейност, продължила години наред и намерила приемници в лицето на новосъздадените в града “ученолюбиви дружества”.

С построяването на Читалището свищовци поръчват „рисувана завеса със сложна фигурална композиция и цели комплекти универсална декорация на работещия в началото на нашия век немски сценограф Адолф Квап” (завършил театрална декорация в Миланската художествена академия, дългогодишен декоратор на Петербургските императорски театри). Завесата функционира и до днес.

В наши дни Читалището задоволява потребностите на жителите на Свищов и региона, свързани с развитие и обогатяване на културния и духовния живот, разширяване знанията на гражданите и приобщаването им към ценностите и постиженията на науката, изкуството и културата, запазване на обичаите и традициите, възпитаване в демократичен дух и утвърждаване на националното самосъзнание.

Читалище “Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856” е съорганизатор и домакин на редица събития, сред които Национален фестивал на любителските камерни и кафе - театри, Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Звездици за Лора”, Хорови празници „Янко Мустаков, Театрална сцена „Малкият принц”,Маратон на четенето “Четяща България – четящ Свищов” и много други.

  Свищовското читалище е наградено с най-високото отличие на Министерство на културата – „Златен век”, за изключителен принос в развитието на българската култура.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия