Българско национално радио
2016 година е юбилейна – изпълват се 160 г. от създаването на първите български читалища в Свищов, Лом и Шумен. БНР и програма „Хоризонт“ имат свое „пътуващо студио“, което вече 12-а година представя читалищата в предаването „Имат ли песните спиране...“, което се излъчва от самото читалище с прякото участие на местните читалищни деятели и носители на традициите. Това провокира осъществяването на кампания на БНР, посветена на стотиците българи, особено в най-малките населени места, за които втори дом е Читалището - като морален принос на общественото радио за значимостта и възможностите за развитие на българското читалище.

НЧ " Св.Климен Охридски"-1858, Стара Загора

2
Тържествено отбелязване на празника „Трифон Зарезан от НЧ „Св. Климент Охридски 1858

Българското народно читалище не е сграда, а дух и послание на великото българско възраждане. Уникална народна академия за култура, просвещение и гражданско единение и заедно с Българската православна църква и българското училище то е крайъгълен камък в основния зид на българската твърдина.

Така определя ролята на българското читалище д-р Иван Аяров, председател на едно от най-старите културни средища у  нас НЧ "Св. Климент  Охридски" -1858 в Стара Загора. Според него у нас няма друга масова обществена организация с толкова продължителна и доказана във времето съзидателна и народополезна дейност. Не другаде, а в българското читалище първостроителите залагат първообраза на демократичното гражданско общество.

НЧ "Св.Кл.Охридски" предоставя възможности за изява на много самодейни формации. Ето само част от тях:  Представителен ансамбъл за народни песни и танци, Детска танцова школа "Зорничка", Танцова школа "Броеница", Вокална студия "Розов свят", Сдружение митрополит "Методи Кусев", Клуб на родоизследователите, Историческо дружество "Българска орда", Дамско дружество "Райна княгиня".

Още за този наш уникален самороден феномен и за многостранната дейност на НЧ "Св. Климент Охридски "-1858 в Стара Загора, чуйте в интервюто на Даниела Кисьова с д-р Иван Аяров.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия