Българско национално радио
2016 година е юбилейна – изпълват се 160 г. от създаването на първите български читалища в Свищов, Лом и Шумен. БНР и програма „Хоризонт“ имат свое „пътуващо студио“, което вече 12-а година представя читалищата в предаването „Имат ли песните спиране...“, което се излъчва от самото читалище с прякото участие на местните читалищни деятели и носители на традициите. Това провокира осъществяването на кампания на БНР, посветена на стотиците българи, особено в най-малките населени места, за които втори дом е Читалището - като морален принос на общественото радио за значимостта и възможностите за развитие на българското читалище.

Радио Шумен подкрепя кампанията "ЕФИР ЧИТАЛИЩЕ"



Създадено през 1856 г. от Сава Доброплодни и негови съратници, народно читалище „Добри Войников – 1856” /тогава „Архангел Михаил/, заедно с читалищата в Свищов и Лом слага началото на читалищното дело в България. Тук се е играла първата театрална постановка. На сцената на читалището през 1914 г. е изнесено първото оперетно представление. Оттук водят началото си кукленият театър, симфоничният оркестър, музикалният театър, много от градските читалища, Дружеството на писателите, картинната галерия в Шумен.

Читалището разполага с богат сграден фонд. Концертната сграда, построена през 1898 г. по проект на известния френския архитект и скулптор проф. Мариус Жан Антонин Мерсие, с паметника на Нанчо Попович в оформеното пред сградата пространство, е обявена за паметник на културата. Заради своята уникална акустика залата е предпочитана от изявени български и чуждестранни изпълнители при посещенията им в Шумен. Тук се съхранява първата театрална завеса, рисувана от виенските художници Хагендоф и Водянски..

Читалищната библиотека, която е част от програмата „Глобални библиотеки”, разполага със 160 000 тома книги и богат старопечатен фонд. Читалище „Добри Войников” днес  е място за обмен на младежки идеи и творчески търсения. Вече 160 години в залите и на сцените му се срещат традицията и съвремието, обединени от стремежа да се съхранява българщината. Културно-масова, библиотечно-информационна, просветна, проучвателска, краеведска и издателска работа, любителско художествено творчество и клубна дейност са основните направления, в които работи читалището. То е инициатор и съорганизатор на много инициативи с местен, национален и международен характер. Сред тях са: честване на 1 ноември – Ден на народните будители, Международен фестивал на любителските исторически филми /провеждан от 1970 г. без прекъсване/, Международен фестивал на популярната градска песен, Фестивал за филми, заснети с мобилни устройства „Кино в длан”,  Международен и национален конкурс за цигулка и пиано и  Международен конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров” и др.

Към читалището работят над 15 формации и клубове: хор „Родни звуци”, основан през 1898 г., носител на международни и национални отличия, Киноклуб „Мадарски конник” с 90-годишна дейност, Вокална формация „Малка серенада”, Балетна формация, Театрално студио, Дружество на краеведите, Фолклорен ансамбъл „Пъргавелче”, студио „Изкуство”, издателство „Добри Войников”, ансамбъл за народни песни „Панайот Волов”, Център за православна наука и изкуство „ Св. Архангел Михаил” и др.

 Радио Шумен е основен медиен партньор на всички конкурси, фестивали и инициативи организирани от НЧ „Добри Войников - 1856”. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия