Българско национално радио
2016 година е юбилейна – изпълват се 160 г. от създаването на първите български читалища в Свищов, Лом и Шумен. БНР и програма „Хоризонт“ имат свое „пътуващо студио“, което вече 12-а година представя читалищата в предаването „Имат ли песните спиране...“, което се излъчва от самото читалище с прякото участие на местните читалищни деятели и носители на традициите. Това провокира осъществяването на кампания на БНР, посветена на стотиците българи, особено в най-малките населени места, за които втори дом е Читалището - като морален принос на общественото радио за значимостта и възможностите за развитие на българското читалище.

НЧ „ЕЛИН ПЕЛИН 1896” ГР. ЕЛИН ПЕЛИН В "ИМАТ ЛИ ПЕСНИТЕ СПИРАНЕ"

4
НЧ „ЕЛИН ПЕЛИН 1896”


  НЧ „Елин Пелин 1896”,гр.Елин Пелин е учредено през 1896г. с името „Саморазвитие”.

Повече от 15 години са необходими на читалищните дейци и местното население за получаване на място и разрешение за построяване на самостоятелна читалищна сграда. Така 1945г. сградата е построена.

  Първите дейности на читалището са библиотечна и театрална. От 20бр.книги при учредяването, библиотечният фонд достига 72000 през 80-те години на миналия век. В прегледа на читалищните библиотеки 1973-1975г. Елинпелинската библиотека се нарежда на І-во място в страната, а в периода 1992-1993г. е трета след Плевенската и Златишката.

  „Златното време” за читалището е през 1960-1985г. Тогава успешно се развиват следните

дейности: театрална, народен хор, група за автентичен фолклор, танцов състав, музикална школа, естрадно-сатиричен състав, духов оркестър, литературен клуб, кино-фото клуб „Андрешко”, естраден оркестър, балетна школа, ВГ „Камбанки”.

  30 години читалището развива етнографска и краеведческа дейност изразена в създаване на фонд с информация за историята, географията, архитектурата, бита, културата и просветата на селищата в общината и постоянна музейна сбирка.

  През последните 10 години функционират: народен хор”Димитър Динев”, ЖФГ „Перуника”, ДФГ”Шарени мъниста”, представителен Шопски ансамбъл с детско-юношеска секция, школа по пиано, школа по китара, ВГ „Камбанки”, ВИС „Нежни струни”, група „Кадифе”  школа по танци „Шопчета”.

  Читалището приема името на писателя Елин Пелин през 1957г. За цялостната си дейност е удостоено с орден „Килрил и Методий” – І-ва степен през 1971г., а през 2012г. е обявено за читалище на годината в Софийска област.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия