Българско национално радио
2016 година е юбилейна – изпълват се 160 г. от създаването на първите български читалища в Свищов, Лом и Шумен. БНР и програма „Хоризонт“ имат свое „пътуващо студио“, което вече 12-а година представя читалищата в предаването „Имат ли песните спиране...“, което се излъчва от самото читалище с прякото участие на местните читалищни деятели и носители на традициите. Това провокира осъществяването на кампания на БНР, посветена на стотиците българи, особено в най-малките населени места, за които втори дом е Читалището - като морален принос на общественото радио за значимостта и възможностите за развитие на българското читалище.

Читалище "Св. Св. Кирил и Методий - 1926 година", село Сатовча с участие в "Имат ли песните спиране"



Основатели на читалището са: 
  • Костадин Георгиев Дервишев- Председател на читалището; 
  • Георги Попконстантинов-подпредседател; 
  • Стоимен Бойков – секретар касиер; 
  • Запрян Христов – домакин библиотекар; 
  • Иван Попърцов, Спас Грънчаров, Костадин Попов, Тодор Коюмджиев – съветници –настоятели; 
  • Илия Терзиев, Хаджи Георги Карталов, Петко Колев - проверителен съвет: 
 
 
  Групата за “ВИСОКО ПЕЕНЕ”е създадена през 1950 год. Най- голяма заслуга, за да звучат  песните и до днес, имат основателките на фолклорната певческа група при читалище “Кирил и Методий” с.Сатовча: Стоянка Павлова, Геза Карамитева, Иванка Карталова, Галя Мавродиева, Василка Павлова, Катерина Попова, Йорданка Попова и Мария Чобанова. Повече от 50 години звучат песните на Сатовча по сцените на съборите на ‘Рожен”,“Копривчица”,”Пирин пее” и по сцените на редица големи градове в страната, както и на Международния фолклорен фестивал в Загреб през 1971 год. Дейността на групата предизвиква интереса на Международната фондация”ХЕРДЕР”- Германия и през 1988 год. певиците на Сатовча бяха отличени с Хердеровата награда за изворен фолклор.Те също са носителки на много награди от фестивалите “Пирин пее”, ”Рожен”, Старопланински събор “Балкан фолк”, ”Национална среща на ансамблите за автентичен фолклор носители на международни отличия Стара Загора-Дълбоки”, Международният фестивал “Малашево пее и танцува”. 
  Детска фолклорна група съществува от много отдавна. Неин основател е дългогодишния учител по музика г-н Илия Терзиев,по това време той е ръководител и на Ансамбъла към читалището.Той е подготвил много деца за да попълнят ансамбъла и да продължат дейността и за напред.След няколко годишно прекъсване от 1999 год.Месец Декември по идея на Иван Белев – Секретар на читалището с помощта на Мария Томова и Костадин Руйчев,бе възстановена Детската фолклорна група „Зорница” с ръководител Катерина Коджаманова.Те са носители на много грамоти, медали и плакети от събори,фестивали и надпявания в които са участвали.Носители са на отличия от „Пирин пее”, „Рожен”, „Балканфолк” – Велико Търново, „Копривчица”, „Малашево пее и танцува” - Микрево, „Чичо Стоян” – Дивотино, „Бобфест” – Радуил,както и гостуването на „Илинденски денове” в гр.Битоля, Македония.Ръководител на оркестърът е Валери Каптиев. Радваме се и на много младо попълнение. 
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия