Българско национално радио
2016 година е юбилейна – изпълват се 160 г. от създаването на първите български читалища в Свищов, Лом и Шумен. БНР и програма „Хоризонт“ имат свое „пътуващо студио“, което вече 12-а година представя читалищата в предаването „Имат ли песните спиране...“, което се излъчва от самото читалище с прякото участие на местните читалищни деятели и носители на традициите. Това провокира осъществяването на кампания на БНР, посветена на стотиците българи, особено в най-малките населени места, за които втори дом е Читалището - като морален принос на общественото радио за значимостта и възможностите за развитие на българското читалище.

Недялко Недялков и Кръстьо Димов в „Имат ли песните спиране“

Българското читалище е първата школа за музикантите Недялко Недялков и Кръстьо Димов – солисти на кавал в Оркестъра за народна музика на БНР.

Световноизвестният музикант Недялко Недялков започва своя музикален път в школа по акордеон в читалище „Заря“ – Хасково, а баща му – Атанас Недялков дълги години е секретар на читалището в родното им село Конуш.

Кръстьо Димов започва да учи народни танци в читалището в Габрово, където баща му – Стоян Дросев, известен майстор в кавалджийското изкуство е преподавател и създател на сериозна музикална школа.

Наскоро Кръстьо Димов изработи специален кавал и го подари на Недялко Недялков. Защо този кавал е единствен в света до сега и какво е посланието на подаръка от колега за колегата – чуйте в предаването „Имат ли песните спиране...“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия