Българско национално радио
2016 година е юбилейна – изпълват се 160 г. от създаването на първите български читалища в Свищов, Лом и Шумен. БНР и програма „Хоризонт“ имат свое „пътуващо студио“, което вече 12-а година представя читалищата в предаването „Имат ли песните спиране...“, което се излъчва от самото читалище с прякото участие на местните читалищни деятели и носители на традициите. Това провокира осъществяването на кампания на БНР, посветена на стотиците българи, особено в най-малките населени места, за които втори дом е Читалището - като морален принос на общественото радио за значимостта и възможностите за развитие на българското читалище.

Читалище „Светлина“ - Жълтеш с участие в "Имат ли песните спиране"

7
Самодейци от село Жълтеш

  Читалище „Светлина“ в с. Жълтеш – на пътя между Габрово и Трявна е основано през 1927 година.  Читалището изиграло огромна просветна роля в следващите години. Там си давали среща най прогресивните хора в селото – средище за много инициативи, празници, чествания и др.От 1956 година читалището развива нова инициатива - читални по махали, като водещите тези читални са учителите в селото. В този период голям напредък има и художествената самодейност. Създават се танцова трупа и театрален колектив. Освен театралният колектив, танцовата трупа, кръжоците и читалните към Читалището е сформиран и “ Джаз” Жълтеш, ръководен от Кольо Венков. Под звуците на този  състав след представените пиеси е започвала забавата.

  След закриване на училището през 1990г. читалището остава без салон и дейността му се свежда само до библиотечна дейност. От 1995г. Читалището заема  част от 2-рият етаж на ремонтираното Кметство, където се помещават библиотеката и читалнята / салон и до сега няма/.През последните години основни дейности на Читалище “ Светлина 1927” с. Жълтеш, общ. Габрово са:

·  Библиотека с над 6500 тома

·  певческа група за автентичен фолклор

·  младежка група за възстановяване на обичаи

·  група за възстановяване на ритуали и обичаи

·  състав за художествено слово

·  младежки танцов състав

·  кръжок по рисуване

·  кръжок по домакинство и ръкоделие

·  кръжок „ На седянка”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия