Българско национално радио
2016 година е юбилейна – изпълват се 160 г. от създаването на първите български читалища в Свищов, Лом и Шумен. БНР и програма „Хоризонт“ имат свое „пътуващо студио“, което вече 12-а година представя читалищата в предаването „Имат ли песните спиране...“, което се излъчва от самото читалище с прякото участие на местните читалищни деятели и носители на традициите. Това провокира осъществяването на кампания на БНР, посветена на стотиците българи, особено в най-малките населени места, за които втори дом е Читалището - като морален принос на общественото радио за значимостта и възможностите за развитие на българското читалище.

Читалище „Изгрев“ в село Баничан представя „жива карта“, плетени чорапи и старинни песни

7
ПАНО - КАРТА


Ръчно везаната географска карта на културната и природна идентичност на село Баничан, Община Гоце Делчев, както плетените чорапи и пищюмалите на селото вече са световно достояние.

„В кръвта си носим благословената мисия да търсим светлината на старината и да я предаваме на децата ни. Предците ни пращат писма до нас, да ги прочетем с очите си, да ги приемем със сърцето си, за да оживее духът им в... песни, занаяти и разкази.“ – споделя г-жа Румяна Джибова, секретар на читалището в с.Баничан.

  ...Тази карта е пътека към душата на всеки. Чрез иконичната й символика оживява духът на селото. Картата е нашият урок по родолюбие за съхраняване и увековечаване силата на духа, за неизтляващата родова памет и самобитност..Тя е опит за възраждането на великото дело на просветителството и безценното духовно послание, което то носи за поколенията през 21 век.

Картата е културен продукт със социален ефект. Като метод за приобщаване тя обединява знание и опит в социална интеграция живота на малкото село върху едно парче плат…..Като география тя е отличителен и оригинален ориентир за външния свят. Чрез заложените технически елементи позволява да се направи паралелен етно- прочит на живите характеристики на населеното място.

Тя е истински жив урок по история, събрал в едно:

-Везано пано- карта с размери 70х100см. -територията на с. Баничан с площ от 13.1 кв.км, постлано в полите на величествения Пирин и Родопа планина, която пресичат двете реки /Места и Туфча/ и извират два минерални извора,

-връзка с най-дългия и най-труден птичи прелет от 12 000 км, само в едната посока на прелетния път на белия щъркел, който гнезди тук откакто селото съществува,

-пресъздаването на 23 символа и 23 извезани уникални шевици/реликви от костюма на баничанката,

- възпроизвеждането на приблизително 900 000 бода, съшити от около 5 000 метра естествени памучни конци, / колкото е разстоянието от малкото село до големия общински център гр. Гоце Делчев /

  - Необходимото време за изработване е шестмесечен денонощен труд на 3-ма бродирачи (на възраст 11 год.,50 год. и 55 год.).

Картата е продукт на проекта ни "Най-новата стара приказка:Културните символи на село Баничан",реализиран с участието и подкрепата на Национален фонд "Култура" по програма "Автентичен фолклор".

Читалището спечели две национални награди за чорапите и пищюмалите- Отличие на конкурс АГОРА за особен принос в развитието на местните общности, като  проекта е качен на електронната библиотека на българската база на о-в Ливингстън, Антрактидаи Награда "ПроКултура" 2015 за принос в разширяването на достъпа на младите хора до приложни изкуства и народни занаяти на БАРОК и Граждански институт.

Повече за единствената по рода си везана карта,чуйте в предаването „Имат ли песните спиране“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия