Българско национално радио
2016 година е юбилейна – изпълват се 160 г. от създаването на първите български читалища в Свищов, Лом и Шумен. БНР и програма „Хоризонт“ имат свое „пътуващо студио“, което вече 12-а година представя читалищата в предаването „Имат ли песните спиране...“, което се излъчва от самото читалище с прякото участие на местните читалищни деятели и носители на традициите. Това провокира осъществяването на кампания на БНР, посветена на стотиците българи, особено в най-малките населени места, за които втори дом е Читалището - като морален принос на общественото радио за значимостта и възможностите за развитие на българското читалище.

90 години Народно читалище „Пробуда 1926 г.” с. Йоглав, община Ловеч

4
група "Йоглав"


 Най-самобитната българска Институция - читалището в с. Йоглав е основана на 14 февруари 1926 година .Наета е стая в частна къща за библиотека и канцелария. През 1964 година е построена нова сграда с доброволен труд на йоглавчани за кметство и читалище.

През 2006 г. читалищният салон e обновен с ПВЦ дограма, окачен таван и изцяло ремонтиран с допълнително финансиране  от Община Ловеч.

За жалост покривът е в изключително лошо състояние и от течовете салонът отново е неизползваем. Сцената и съблекалните са почти срутени, библиотеката е в окаяно състояние.

За радост обаче има прекрасна лятна  сцена, направена по проект за граждански инициативи към Община Ловеч. Придобивката, както и целия обновен парк  е дело на инициативен комитет с инициатор 87 годишния Димитър Митев и доброволци. Тук се провеждат и всички други инициативи на читалището, но…само през лятото.

Разнообразна е дейността на читалището през всичките тези 9 десетилетия. Библиотечната дейност води началото си още от 1926 г..В момента разполага с около 6000 книги.

От стари времена са обособени мъжки самодейни групи за автентичен фолклор, които представят местния обичай „Камилата” и Коледарски ритуал. Днес с музикално оформление се занимават Георги Линджов-тамбура, Стоян Александров-акордеон, Еленка Щерева – акордеон и Димитър Кръстев-гайда. Най-дълга история има женската певческа група, чиято дейност  и до днес е основна в читалищната самодейност.

Тя  е в обновен състав с няколко мъже и деца и с името  Фолклорна група „Югла” – всички участници в предавнето Имат ли песните спиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия