Българско национално радио
2016 година е юбилейна – изпълват се 160 г. от създаването на първите български читалища в Свищов, Лом и Шумен. БНР и програма „Хоризонт“ имат свое „пътуващо студио“, което вече 12-а година представя читалищата в предаването „Имат ли песните спиране...“, което се излъчва от самото читалище с прякото участие на местните читалищни деятели и носители на традициите. Това провокира осъществяването на кампания на БНР, посветена на стотиците българи, особено в най-малките населени места, за които втори дом е Читалището - като морален принос на общественото радио за значимостта и възможностите за развитие на българското читалище.

Народно читалище „Васил Левски-1861 г.“ – Карлово: 155 години храм на карловския дух



 Народно читалище „Васил Левски“ в Карлово е една от най-старите културни институции у нас. Началото на читалищното дело в града поставят будните и родолюбиви карловци преди 155 години на 11 май 1861 г. в деня на светите братя Кирил и Методий. По думите на летописеца „младите жители на града, разпалени от родолюбиви чувства за по-добър успех на просвещението“ основават читалището. Днешните граждани се обединяват от силите на духа и напомнят на българското общество, че изграждането и развитието на Карлово започва от читалището. 155 години то съхранява местните традиции като запазва ролята си на най-големия и важен за общината културно-образователен институт, съхранил най-доброто от традицията, искрата на таланта и творчеството. Днес НЧ „Васил Левски“ е достоен продължител на делото на първите радетели. Карлово е град, който има особено място в духовния и културен живот на страната. Градът дава на България дейци на изкуството и културата като Иван Попов, Елена Снежина, Васил Кирков – основоположници на българския театър, Пешо Радоев – основоположник на бателното изкуство, скулпторът Иван Лазаров и редица други. Създаденото и завещаното от поколения карловци, продължители на културните традиции, днес успешно се съхранява, обогатява и развива в НЧ „Васил Левски-1861 г.“.

Към читалището в Карлово функционират състави за любителско художетвено творчество в различни жанрове на изкуствата, които събират над 100 изпълнители от няколко поколения: читалищен театър „Елена Снежина“, камерен хор за школувано пеене „Маестро Георги Атанасов“, школа по пиано, вокално трио за градски и шлагерни песни „Импресия“. Високо оценени са постиженията на детската фолклорна формация „Розова долина“, лауреат на радиоконкурса „Млади фолклорни таланти“ на програма „Хоризонт“. Нейни солисти два пъти представят БНР на чешкия конкурс „Спевачек“, награждавани са в най-престижните конкурси и фестивали за българска народна музика у нас.

45 години в карловското читалище работи най-многочисленият състав – фолклорен ансмабъл „Розова долина“. Два пъти е носител на званието „представителен“ към националната секция на CIOFF – България,  награден е с „бронзова брадва“ от международния фестивал по планински фолклор в Закопане, втора награда от международния фестивал „Алено мушкато“ по творчеството на Дико Илиев в Оряхово, притежава високото отличие GRAND PRIX на международния фестивал „Музикални импресии в Бидгошч“, Полша и мн. др. От 5 години към ансамбъл „Розова долина“ е сформиран детски танцов състав, в който се обучават и възпитават над 30 деца в духа на българския народен танц.

На 1 ноември 2016 г., в деня на народните будители, всички читалищни състави подариха на карловци голям празничен концерт под наслов „155 години храм на карловския дух“, с който НЧ „Васил Левски“ отбеляза своята годишнина.

Повече за работата на 155-годишното читалище в Карлово и неговите любителски състави чуйте в предаването „Имат ли песните спиране“ чрез „пътуващото студио“ на БНР, част от инициативата „Ефир читалище“!

СНИМКИ: Георги Стоянов




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия