Българско национално радио
2016 година е юбилейна – изпълват се 160 г. от създаването на първите български читалища в Свищов, Лом и Шумен. БНР и програма „Хоризонт“ имат свое „пътуващо студио“, което вече 12-а година представя читалищата в предаването „Имат ли песните спиране...“, което се излъчва от самото читалище с прякото участие на местните читалищни деятели и носители на традициите. Това провокира осъществяването на кампания на БНР, посветена на стотиците българи, особено в най-малките населени места, за които втори дом е Читалището - като морален принос на общественото радио за значимостта и възможностите за развитие на българското читалище.

Българските училища в чужбина продължават делото на родните читалища


Фестивалът на българите по света "Аз съм българче" е вече утвърдена традиция. Основната цел на този форум е

съхраняване на националното самосъзнание, бит и култура и насърчаване на изучаването на

родния език от българите, живеещи в чужбина.

 Фестивалът се провежда за първи път през 2009 г. по инициатива на асоциация Т.А.Н.Г.Р.А. (T.A.N.G.R.A.® – Tonalidad, Arte Natural y Guía para Realizar Actividades - Мадрид),  с активното участие на неправителствени организации на

българи, живеещи на територията на Испания.  Интересът към Фестивала и броят на участниците в него

растат с всяко следващо издание. За една част от участниците той се превръща в традиционна

форма за изява и общуване, за други той е ново предизвикателство.

 Първото издание се организира в Мадрид, а в следващите години домакинстват организации от Валенсия, Вроцлав, Прага, Будапеща, Рим. Осмото издание на „Аз съм българче" беше посветено на 1 Ноември - Ден на народните будители.

Домакини бяха Сдружение „Българско образование и култура” и Първо българско училище „АБВ” – Амстердам , Нидерландия.

 Фестивалът представи дейността на повече от 600 български деца от Испания / Мадрид, Сарагоса, Палма де Майорка/, Унгария, Италия, Германия, Англия и Нидерландия – Амстердам и Лайден, участвали в конкурси за литературно есе и рисунка на тема „Роден край“, както за изпълнение на народна мъдрост, песен и танц.

С някои от тях ви срещаме в предаването „Имат ли песните спиране“, излъчена директно от Българското училище „АБВ“ в Амстердам по време на фестивала.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия