Аржентина стартира Световното с труден успех над дебютанта Босна и Херцеговина

Аржентина-Босна и Херцеговина
Снимка: БТА

Аржентина стартира с победа на Световното първенство по футбол, след като победи с 2:1 в първия си мач в шеста група дебютанта Босна и Херцеговина. Още в третата минута капитанът и суперзвезда на аржентинците Лионел Меси центрира от фаул от левия фланг, в настъпилото разбъркване Маркос Рохо отклони топката с глава, тя рикушира в лявото коляно на 20-годишния защитник Сеад Колашинац и се спря в мрежата на Асмир Бегович - 1:0 за Аржентина. Това е и най-бързият автогол в историята на световните първенства по футбол. Въпреки ранния автогол дебютантите на световни първенства - футболистите на Босна и Херцеговина, не паднаха духом и предприеха атаки към аржентинската врата. Тяхно главно оръжие бяха предимно центрирания към високия централен нападател Един Джеко.

В 32-рата минута Един Джеко най-после успя да се освободи от опеката на аржентинските защитници и стреля от границата на наказателното поле, но топката мина над напречната греда. А в 40-ата минута след изпълнение на ъглов удар Сенад Лулич стреля с глава от седем-осем метра, но аржентинският вратар Серхио Ромеро успя да избие топката отново в ъглов удар. В 65-ата минута Лионел Меси вкара гол от висока класа и до голяма степен реши изхода на двубоя. Меси в типичния си стил премина двама босненски защитници и точно от границата на наказателното поле стреля с левия си крак, топката се удари в страничната греда и след това се спря в мрежата - 2:0 за Аржентина. Това бе и вторият гол на Лионел Меси на финали на световни първенства, а първият бе на Мондиал-2006 в Германия.  Старши треньорът на Босна и Херцеговина Сафет Сушич направи три бързи нападателни смени и в крайна сметка те се увенчаха с половинчат успех. В 85-ата минута влезлият като резерва Ведад Ибишевич бе изведен зад гърба на аржентинската защита и с удар с левия си крак изпрати топката в мрежата на Серхио Ромеро - 2:1 и първи гол за Босна и Херцеговина на световни първенства.

Среща от шеста група на световното първенство по футбол:
Аржентина - Босна и Херцеговина - 2:1
Стадион: "Маракана"
Зрители: 74 738
Главен съдия: Хоел Агилар /Салвадор/
Голмайстори: 1:0 Сеад Колашинац 3 автогол, 2:0 Лионел Меси 65, 2:1 Ведад Ибишевич 85
Жълти картони:
Аржентина: Маркос Рохо
Босна и Херцеговина: Емир Спахич
Състави:
Аржентина: Серхио Ромеро, Пабло Сабалета, Уго Кампаняро /Фернандо Гаго - 46/, Есекиел Гарай, Маркос Рохо, Федерико Фернандес, Анхел ди Мария, Хавиер Масчерано, Макси Родригес /Гонсало Игуаин - 46/, Лионел Меси, Серхио Агуеро /Лукас Била - 88/
Босна и Херцеговина: Асмир Бегович, Мансур Муйджа /Ведад Ибишевич - 68/, Емир Спахич, Ермин Бичакчич, Сеад Колашинац, Изет Хайрович /Един Вишча - 70/, Мухамед Бешич, Миралем Пянич, Сенад Лулич, Звездан Мисимович /Харис Медунянин - 74/, Един Джеко.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!