Франция и Швейцария си вкараха 7 гола, изпуснаха още толкова

Оливие Жиру даде старт на головата фиеста срещу Швейцария
Снимка: FIFA

Франция разгроми Швейцария с 5:2 във втория си мач от 5-та група на световното първенство и се класира за фазата на елиминациите. В най-резултатния мач на Мондиала досега за французите вкараха пет различни футболисти - Жиру, Матюиди, Валбуена, Бензема и Сисоко, като през първото полувреме Бензема пропусна и дузпа. За швейцарците точни в последните 10 минути бяха Джемайли и Джака.

Оливие Жиру започна като титуляр и това наложи няколко промени в тактиката на Франция - Карим Бензема заигра отдясно, а Сисоко започна вместо Погба.

Още в 17-та минута Жиру се извиси над защитата на швейцарците и с глава вкара за 1:0. Точно 60 секунди по-късно след грешка на Швейцария в средата на терена Бензема изведе Матюиди и халфът не сбърка. Драма имаше в 33-та минута - Бензема бе  спънат в наказателното поле, нападателят на "Реал" Мадрид не успя да преодолее стража Беналио, а при добавката на Кабай топката се отби от гредата. Все пак французите направиха резултата класически преди почивката - Рафаел Варан изведе Жиру сам по лявото крило, той напредна и подаде точно към Валбуена, който на празна врата отбеляза.

След почивката швейцарците натиснаха, а французите заиграха на контраатака. В 66-та минута Филип Сендерос сбърка, топката стигна до Бензема, който я промуши между краката на Беналио. 5 минути по-късно, при нова контраатака, Бензема намери Сисоко, който отбеляза петия гол.

Едва в края на двубоя Швецария успя да се съвземе от шока и вкара два бързи гола в рамките на 5 минути. Първо в 82-та Джемайли намали от фаул след удар по земя, който изненада вратаря Юго Лорис, а в 87-та Инлер намери Джака, който от въздуха оформи крайното 2:5. В последната секунда Бензема вкара шести гол след далечен удар, но съдията вече бе свирил последния съдийски сигнал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!