Мексико матира "Шахматистите" и ги прати у дома

| обновено на 24.06.14 в 12:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборът на Мексико се класира за осминафиналите на Световното първенство по футбол в Бразилия след победа с 3:1 над Хърватия в последния си мач от група „А“.

В началото на мача хърватите владееха повече топката, но не успяваха да създадат опасна атака. В последвалите минути се стигна до два корнера пред Очоа, но без сериозна опасност за гол. В 10-ата минута Ектор Ерера бе изведен сам в наказателното поле от статично положение, но не успя да овладее топката. Пет минути по-късно дойде и първото опасно положение в мача. Фантастичен удар на Ектор Ерера от далечна дистанция, след което топката се удари в сглобката на гредите. Само три минути по-късно Орибе Пералта също пропусна да открие резултата, след като бе изведен сам срещу Плетикоса, но не уцели топката. Между 20-ата и 40-ата минута „шахматистите“ владееха повече топката, но сякаш бяха леко стъписани, що се отнася до действията в предни позиции, и стигаха само до няколко удара от далечна дистанция на Даниел Пранич. В 40-ата минута Дарио Сърна стреля опасно от пряк свободен удар от около 30 метра, но топката прелетя над вратата, пазена от Очоа. Минута след това последва поредна отлична многоходова атака на Мексико, завършила с опасен удар по посока вратата на Плетикоса, но Ведран Чорлука блокира топката и я изчисти в корнер. В заключителните минути на първата част хърватите стигнаха до корнер, след който се получи разбъркване в наказателното поле на Мексико, но преди да се случи нещо Равшан Ирматов отсъди нарушение на Чорлука срещу Агилар.

Хърватите отново започнаха втората част по-активно и отново не успяваха да създадат никаква опасност пред мексиканската врата. В 57-ата минута Дарио Сърна предотврати сериозна опасност пред своята врата, избивайки в корнер пас към Джовани дос Сантос, който в противен случай оставаше сам срещу Плетикоса. В 64-ата минута мексиканците имаха сериозни претенции за дузпа. Агилар центрира отдясно, след което Гуардадо стреля от въздуха и топката се удари в ръката на Дарио Сърна, но не последва дузпа. Само минута по-късно Ведран Чорлука изчисти топката от голлинията, след като изпълнение на корнер можеше да влети директно в мрежата на „шахматистите“. В 72-ата минута отборът на Мексико откри резултата. Капитанът Рафаел Маркесе се разписа с глава след центриране от корнер. Бранителят е капитан на четвърто световно първенсвтво и се разписа на трети Мондиал с екипа на „ацтеките“. Само три минути след първия гол Мексико удари отново. Страхотна контраатака за „ацтеките“, като Хавиер Ернандес подаде към Орибе Пералта, а той от своя страна намери непокрития Андрес Гуардадо, който разстреля Плетикоса за 2:0. Това бе 15-и гол за Гуардадо с екипа на „сомбрерата“ в 107-ия му мач. В 82-рата минута Хавиер Ернандес подпечата успеха на Мексико с трети гол. След центриране от корнер Маркес продължи с глава към задната греда, а там Ернандес отбеляза на празна врата за 3:0. В 87-ата минута хърватите все пак измиха малко срама и отбелязаха почетно попадение. Иван Перишич комбинира с Ракитич и с остър диагонален удар отбеляза за 1:3. Само две минути по-късно директен червен картон получи Анте Ребич за безумно влизане в краката на Карлос Пеня. В 91-вата минута Гийермо Очоа спаси вратата си от втори гол след удар на Иван Перишич от воле. Това бе и последното положение в мача.

Отборът на Мексико продължава напред в турнира и ще среще Холандия на 1/8 финалите.

Информацията е на БНТ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!