Холандия надделя над Чили в опит да избегне Бразилия

| обновено на 24.06.14 в 13:09
Снимка: БТА

Отборът на Холандия си осигури първото място в група „B“, след като в пряк двубой победи Чили с 2:0. Мачът беше решен в последните петнадесет минути, като и двата гола отбелязаха влезлите като резерви Лерой Фер (77′) и Мемфис Депай(90+2′).

Мачът започна спокойно, като топката се движеше предимно около централния кръг. Преобладаваха грешките, като двата отбора привикваха към условията в Сао Пауло. В 9-ата минута бе първото по-интересно положение пред една от двете врати. Снайдер центрира от пряк свободен удар, като изпълнението му внесе лек смут в отбраната на Чили. Все пак Гари Медел съумя да изчисти кълбото. Минути след това последва нов пряк свободен удар за Холандия, при който Уесли Снайдер центрира към наказателното поле, но защитата пред Клаудио Браво отново се справи. В 23-ата минута дойде и първото по-опасно положение пред вратата на Холандия. Страхотно изпълнение на корнер от Марсело Диас, който плъзна топката по тревата. Фелипе Гутиерес я засече от около 12-13 метра, но стреля малко над гредата. Три минути по-късно Уесли Снайдер не се посвени да стреля отново от фаул, ала от около 25 метра не вкара достатъчно сила в изпълнението си и Браво улови кълбото. В 31-вата минута отборът на Чили имаше претенции за дузпа към гамбийския главен съдия, който обаче съвсем правилно остави играта да продължи след единоборство между Аранхис и Влаар. Минути по-късно Стефан де Врай пропусна чудесен шанс да открие резултата. Централният защитник се включи при центриране на Робен от фаул и оставен сам на далечната греда стреля на сантиметри покрай страничния стълб. В 40-ата минута последва страхотен пробив на Ариен Робен, който премина с топката през цялата половина на Чили. Снайдер отне и пусна към своя съотборник, който стигна до наказателното поле, излъга пазача си и стреля по диагонала с удобния си ляв крак. Топката обаче премина на метър покрай лявата греда зад Браво. В последната минута на първата част чилийците можеха да поведат в резултата, но Гутиерес не съумя да отбележи. Марсело Диас центрира от фаул малко пред вратарското поле на Силесен, а неговият партньор в халфовата линия опита сложен изстрел с глава с гръб към вратата, без да разбере, че всъщност е непокрит. Топката прелетя на метър встрани от левия стълб. Това бе и последното положение пред една от двете врати за първата част.

Чак 10-ина минути след началото на втората част Алексис Санчес поразчупи скуката с далечен шут от 30-ина метра, който спря в трибуните зад вратата на Силесен. Пет минути след това холандците спечелиха пряк свободен удар от обещаваща позиция, след като Хара повали Ленс на 7-8 метра извън наказателното поле. Робен центрира, топката бе избита към дъгата, където Снайдер стреля с десния крак, но ударът му срещна тяло на бранител. В 63-тата минута за втори път от Чили имаха претенции за дузпа. Хара пусна дълъг пас от своята половина и изведе Алексис отдясно в наказателното поле на Холандия. Силесен излезе и я изби, след което закачи нападателя, който падна и веднага поиска дузпа. Бакара Гасама обаче не отсъди такава. Минута по-късно Алексис Санчес успя да влезе с топката в наказателното поле отляво и да си отвори минимален ъгъл за стрелба. Силесен обаче лесно се справи и боксира шута на нападателя. В 77-ата минута отборът на Холандия откри резултата. Робен и Янмаат разиграха късо от корнер и последният центрира към далечната греда, където влезлият преди минути Лерой Фер с глава не остави никакъв шанс за вратаря. В 82-рата минута се получи доста куриозна ситуация. Найджъл де Йонг можеше да си отбележи автогол при центриране от корнер. Валдивия отклони центрирането с глава в купа от играчи, където дефанзивният халф действа разсеяно и насочи кълбото по посока към собствената си врата. За негов късмет пред нея имаше твърде много футболисти и топката не успя да премине.

В заключителните секунди на двубоя резервата Мемфис Депай фиксира крайното 2:0. Страхотна контраатака за „лалетата“, които много бързо пратиха топката към Робен в предни позиции. Капитанът проби отляво, изчака включването на Депай и му поднесе топката на два метра пред празната врата.

С победата си днес „лалетата“ завършиха на първо място в група „B“ и най-вероятно ще избегнат победителя от група „А“, а именно домакинът Бразилия.

Информацията е на БНТ




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!